Csokilávás sütemény

Csokilávás sütemény

Ez a recept egyben egyszerű, gyors és nagyon ünnepi. Azért jutott eszembe, mert közeledik a házassági évfordulónk, és egy ilyen fontos alkalomra pont beillenék ez a finomság. Mint egyfajta szuflét képzeljünk el, amit ha megvágunk, ömlik ki belőle a forró, selymes, illatos csokoládé……

A recept, 4 adaghoz:

  • 200 g étcsokoládé (minél jobb minőségű!)
  • 2 tojás
  • 40 g cukor és még kicsi a szóráshoz
  • 40 g liszt
  • 40 g vaj+a kenéshez.

A darabokra tört csokit a vajjal vízgőz fölött felolvasztjuk és kihűtjük. A tojásokat a cukorral habosra keverjük és elkeverjük a vajas-csokival. Majd hozzászitáljuk a lisztet, és egyneművé kavarjuk.
A hőálló formákat kivajazzuk és kristálycukorral kiszórjuk. Megtöltjük őket háromnegyedig a masszával és a hűtőbe vagy expressz módon a fagyasztóba tesszük, míg a tetejük meg nem dermed, ez kb. 20 perc. Ez azért fontos lépés, mert hirtelen és forró sütőben sütjük majd, így a széle megkérgesedik, a belseje pedig lágy marad. Ja! És csak tálalás előtt süssük meg, mert különben szivacsosodik!
Szóval, a sütőt előmelegítjük 200 fokra és kb. 8-12 perc alatt elkészül. Akkor jó, ha a teteje már kérges. Ne is süssük túl, mert akkor a belseje is kiszárad. A sütés után egy éles késsel óvatosan körbevágjuk a formában és a tányér közepére borítjuk.
Fagyival, gyümölcsöntettel vagy sűrű tejszínhabbal tálaljuk.

cs

A receptet Papp Emese: 100 legjobb süteménye könyvéből próbáltam ki, nem okozott csalódást:-)

 

Szólj hozzá.