Csöröge fánk és a farsang “tudtadte?!”

Csöröge fánk és a farsang “tudtadte?!”

Fotó: Bake Ann
Fotó: Bake Ann

Halló Pátria Rádió!

A nagy Valentin-napozásban teljesen megfeledkeztünk a farsangi időszakról, pedig sokkal régebbre nyúlik vissza a mi kultúránkban. És mivel még tart a farsang, használjuk ki, süssünk fánkot! De előtte egy kis okosság. 🙂A farsang a vízkereszttől (január 6.)hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek. A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény liturgikus naptárban nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően a gazdag néphagyományokra épül , pl. a torkos csütörtök.  A kereszténység előtti időkből származó farsangi mulatságokat az “erkölcsös” 16. és 17. században nem eredete, hanem bujaságot szimbolizáló szokásai miatt tiltották.

Csöröge fánk2

A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén a “farsang farka”. Ez a farsangvasárnaptól húshagyó keddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette, valóban télbúcsúztató is. Számos városokban rendeznek híres karneválokat, ilyen a riói karnevál, a velencei karnevál, stb. Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseménye, a mohácsi busójárás.

Csöröge fánk3

Őseink egykor hatalmas lakomát csaptak farsangkor. Azt remélték ugyanis, hogy a sok étel elfogyasztása a következő év bőségét hozza. Jellegzetes ételek voltak, a fánk, aminek mágikus erőt tulajdonítottak. Többek között azért sütötték, hogy a vihar ne vigye le a háztetőt. Szintén kedvelt étel volt ebben az időszakban a rétes, aminek tésztája jól nyúlik, szerencsét hoz.

Nem végződhet a farsangi időszak fánk nélkül! Anyukám a múlt héten készített szalagos fánkot, hát az nagyon finom volt. Habos, könnyű, ahogy a nagy könyvben meg van írva.  Abból kicsit túlettük magunkat, úgyhogy jöhet a csöröge fánk! A recept, már nem is említem, Limarától van, bocsi, de biztosra akartam menni. Nagyon finom, ropogós, sok-sok vaníliás porcukorral……
A recept egy jó nagy adaghoz:

Hozzávalók:

  • 450 g finomliszt
  • Csipet só
  • 2 ek. porcukor
  • 5 ek. rum
  • 6 tojás sárgája
  • 4 ek. tejföl
  • 80 g olvasztott vaj
  • porcukor, porcukor, porcukor

Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, beleszórjuk a sót, a cukrot, rumot, tojások sárgáját, a lehűtött olvasztott vajat és a tejfölt. A robotgépbe tesszük, és addig járatjuk, míg elválik a keverőedény szélétől. Közepesen kemény tésztát kapunk, a nyújtódeszkán még alaposan rádolgozunk. Mikor már szép fényes, nem tapad, letakarjuk és hagyjuk úgy fél órát pihenni.

Mikor a tészta kipihente magát, késhegynyi vékonyra nyújtjuk, ekkor lesz sülés közben hólyagos és ropogós. Derelyevágóval először csíkokra, majd rombusz alakúra vágjuk. A közepére is vágunk egy mélyedés, azon átbújtatjuk a tészta egyik végét. Így kapja meg végleges formáját.

Egy nagyobb fazékban kb. háromnegyed üveg olajat öntünk, meleg legyen, de ne túl forró, mert könnyen odakap a tészta.
Egyszerre kb. 6-8 nyers csörögét teszünk az olajba, nehogy lehűtse. Kb. fél- fél perc oldalanként. Papírtörlőre kiszedjük, majd még melegen meghintjük porcukorral.

Jaj, nagyon finom! Forró sárgabaracklekvárba tunkolni kötelező:-)!

Jó sütést!
Anna

– szöveg: internet-

 

Szólj hozzá.