Dobos piramis

Dobos piramis

Dobos piramis

Szóval a vizsga úgy történt, hogy az ominózus nap előtti héten kihúzhattuk a tételt, a sütemény tételét. Hát ez a sütemény szerepelt a “csak ezt ne” rovatban. 🙁Jóval a vizsga előtt az az illúzió élt bennem, hogy majd itthon addig gyakorlom, míg tökéletes nem lesz….persze ez a valóságban máshogy alakult:)
Lesütöttem vasárnap, hétfőn kezdődött a vizsgahét…ennyi. Oké, bementem a cukiba a dobos piramis felvágását egyeztetni, hiszen ennek a süteménynek ez adja a lényegét, a vágás-összeállítás. Az anyaghányad, vagyis recept természetesen meg volt adva, de esküszöm már nem emlékszem….
Igy a tökéletesség kedvéért használjuk Apróséf receptjét, ezt sütöttem le én is próbaképp és működött:)

A vizsga elkezdődött, hétfőn megsütöttük a piskótát, elkészítettük a krémet, és hagytuk “kifagyni” a “szeletet”….olyan édesek a fiaim, folyton azt mondják, ez nem torta, ez szelet! Cuki!

Na de térjünk már rá az ominózus süteményre. Dobos piramis. Hat lapos a sütemény, akárcsak a dobos torta, abból 5 lapot betöltünk dobos krémmel, a plusz egy lap a talpát biztosítja.
De akár jöhetne a recept is!

Hozzávalók 12 szelethez:

A piskótához:

 • 6 tojásfehérje
 • 6 tojássárgája
 • 120 g cukor
 • 180g finomliszt
 • csipet só

A krémhez:

 • 300g tojás (kihabosítva)
 • 300g kristálycukor
 • 48g étkezési keményítő
 • 60g kakaópor
 • 180 g porcukor
 • 378g vaj, 96g kakaópor

A bevonáshoz:

 • 150g étcsokoládé

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
A tojásfehérjét kihabosítjuk a csipet sóval, majd kis adagokban hozzáadjuk a cukrot. Kemény habbá verjük.
Ezután hozzácsorgatjuk a tojássárgáját, rövid ideig összedolgozzuk.
A lisztet beleszitáljuk és csomómentesre összeforgatjuk.
Két tepsit fogunk használni a lapok sütéséhez!
Az egyikre 29x32cm lapot kenünk, a másikra 29×36 cm-est.
Fontos, hogy a masszát egyenletesen kenjük el, hogy ne púposodjon sütés közben.

Kb. 20-25 perc alatt megsülnek a lapok.
Miután kihűltek, a kisebbiket 3 darab 29×10 cm csíkra vágjuk, a nagyobból levágunk 2 db 29×10  cm-est és egy darab 29×13 cm méretűt- na, ez a nagyobb lesz a piramis alapja.

Ezután elkészítjük a krémet.
A hozzávalókat kimérjük és vízgőz fölött, üstben csípősre melegítjük (50 fok), azaz, ha az ujjunkat belenyomjuk, csíp:)
Érdemes folyamatosan keverni, nehogy letapadjon vagy rántotta legyen belőle!
A szoba-hőmérsékletű vajat kihabosítjuk, hozzá szitáljuk a kakaóport és simára keverjük.
Ha már eléggé “csíp” a hab, vegyük félre a vízgőzről és elektromos habverővel habosítsuk folyamatosan, míg el nem hűl. (Igazából hagyhatnánk kihűlni is, de ezzel sok időt nyerünk!)

A teljesen kihűlt és kihabosított krémalapot, csorgassuk a szintén kihabosított vajra és keverjük addig tovább, míg egynemű krémet nem kapunk.

Az 5 db, 10 cm széles lapot összetöltjük a krémmel (a krém tömegét osszuk el a lapok számával, itt hattal és így töltsük be őket, egyenletesen réteges lesz), a 6. lapot pedig tegyük félre.
Jöhet a kifagyasztás, ami persze nem a fagyasztót jeleni, csak hogy a sütemény megálljon, a krém kicsit megdermedjen, vagyis legyen tartása. Ez a szeletelésnél elengedhetetlen.
Minimum 3 órára tegyük a hűtőbe.

Na, most jön a varázslat!
Kivesszük a hűtőből és ferdén felvágjuk a hasábot.
A kés alsó éle a sütemény alsó sarkánál, a felső éle pedig a vele szemközti felső sarkon legyen. A vágófelületnek nyomva a kést, vágjuk ketté a süteményt. Így kaptunk két  hosszú háromszöget. /Apróséf – dobos piramis képekkel/

A megmaradt 6. szélesebb csíkot is kenjük meg a maradék krém egy részével (a bevonáshoz is fog kelleni!), majd a félbevágott hasáb egyik felét helyezzük rá úgy, hogy háromszöget alkosson és a piskótacsíkok függőlegesen fussanak. Majd a másik fele a háromszögnek, ugyanúgy. Óvatosan nyomjuk össze és a maradék krémmel kenjük simára a felületüket.

Mehet újra a hűtőbe, de már elég lesz 1-2 óra, hogy a tartása megmaradjon.

Szeletelés előtt vonjuk be olvasztott étcsokoládéval. Ami csoki lefolyik róla, habkártyával visszahúzzuk.  Ha a csoki is megkötött rajta, szeletelhetjük is, kb. 2,5 cm-es szeletekre. Mondom KB!

Nem mondom,hogy nem munkaigényes, de nagyon mutatós és finom sütemény. Cukrászsütemény.

Jó sütést!
Anna

 

Szólj hozzá.