Dupla kemencés workshop

Dupla kemencés workshop

Azaz, “Kenyérsütő edény és kovászos kenyérsütés” örömnapok. Nem apad a kovászos kenyér iránti szerelmem, sőt, ha igazán sikerül egy-egy példány, még nagyobb lendületet kapok. De azt hiszem ezt a műfajt is holtig lehet tanulni, amit nem is bánok. Ahány mester, annyi technika. És itt egy olyan dolgot is kipróbálhattunk. amit “földi halandóként” nem egyszerű, és ez a kerámiaedény készítése. Én lehettem egy személyben Emile Henry, Mason Cash, a teljes Ikea …de ebből a sütőtálból csak egy van a világon, az enyém! Mert hogy én készítettem.

IMG_9517

Naszóval a workshop két részból, két napból áll. Első vasárnap elkészítettük a saját kenyérsütő tálunkat, második alkalommal, majd két hét múlva, már abban sülnek a kovászos kenyereink. De még csak az első napnál tartunk, arról fogok mesélni.IMG_9523

Pár mondat Edit Szabóról, aki a kerámai részét tartotta. Ferenczy Noémi-díjas tárgytervező művész és szobrász. Az Iparművészeti Egyetemen diplomázott, majd ott tette le doktoriját is. Folyamatosan kiállít, tanít Magyarországon és külföldön, pl. London, Párizs, Sanghaj. Nagy megtiszteltetés, hogy az ő vezetésével született meg a sütőtálam. 

A nap elején megismerkedtünk és elkezdtünk enni:) Mivel Simonyi Kristóf, a Pipacs pékség pékje, a ws másik házigazdája eszméletlen kenyerekkel várt minket. Reggeli sütés…csak úgy mellékesen. Na, nem aznap kezdtem a diétámat…..se. Jól indult a nap 😛 IMG_9530A műteremben megtudtuk, mi a negatív (nem ki, hanem mi…) és nekiálltunk elejétől végéig tálat formázni. Nagy meló az biztos! Két kinyújtott agyaglapból valami megszületik a kezed között, valami maradandó. Teljesen a saját stílusodat, egyéniségedet, félénkségedet tükrözve. Volt egy pont, mikor ….inkább kenyeret sütöttem volna, de gyorsan átlendültem rajta. És amikor már a mázazásnál tartottunk, nagyon büszke voltam.

IMG_9545Mikor belenyomtam a nevem, Edit is a saját logóját a nyers anyagba…na, ezek a fontos pillanatok. Ami bevésődik a retinádba. Végig koncentrált állapotban vagy, nincs is esélyed elkalandozni, mert akkor lőttek a munkának. Edit pedig végig kontrolállt minket, mindenkinek egyesével segített, igazított, kalapált, nem volt olyan kérdés, amire ne kaptunk volna választ. IMG_2686Bár sok csöndes pillanat volt, annyira bele merültünk ebbe a kreatív munkába. Például anyukám azt mondta (megleptem ezzel a ws-el), hogy a kerámiázás része őt sokkal jobban kikapcsolta, mint általában a kenyérsütés. Hát nem ettől szép? Hogy ahány félék vagyunk, annyi élmény, öröm és… sütőtál. 

IMG_9522

Ja! A szünetben, újabb fél kg kenyér elfogyasztása közben, Kristóf mesélt a kovászról, életben tartásáról, lisztekről…illetve bármiről, amir kérdeztünk. Búcsúzóul pedig kaptunk kovászt a Pipacs Pékségből, hogy két hétig nevelgessük, és legközelebb már megerősödve hozzuk, hogy bekerüljön a tésztánkba. 

Úgyhogy élményekkel feltöltve nagyon várom a következő alkalmat, kíváncsi vagyok milyen lett az én tálam, hogy sül benne az én veknim és hogy szegény Kristófnak feltegyek 834 kérdést:)

Folyt.köv.! @bakeann
IMG_9548

 

Szólj hozzá.