Expressz croissant

Expressz croissant

Limara receptje következik, ami éjjel a hűtőben pihen, reggel sül és mindenki örül. Finom, puha kalácstészta, a fiam szerint “túl croassant-os’, mert roppan a teteje. Hát nem baj, ha ezt most dícséretnek veszem?! 

Hozzávalók:

  • 700g finomliszt
  • 1 pohár joghurt (140g)
  • 2 dl tej
  • 1 kk. só
  • 4-5 ek. cukor
  • 2 tojás
  • 50g élesztő
  • 250g hideg vaj
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítési idő : 3 óra/Adag: 20db/Nehézségi szint: kezdőIMG_6009

A fenti hozzávalók egy nagyobb adaghoz vannak, kb. 16-20 croassant kijön belőle!!! Én fél adagot sütöttem, reggelire tökéletes volt.

Az élesztőt 1 dl langyos tejben, egy kiskanál cukorral felfuttatjuk. 

A lisztet átszitáljuk, hozzászórjuk a sót, cukrot, jöhet a joghurt, tojások és a felfutott élesztő. A tésztát összegyúrjuk. 

Mikor szépen összeáll, nem tapad, egy frissentartó fóliába csomagoljuk és mehet a hűtőbe 1-1,5 órára.

Ezután a tésztát 8 kb. egyforma darabra vágjuk és egyesével kigömbölyítjük. Majd minden egyes kis bucit vékonyra, kör alakúra nyújtunk. Most jön a vaj! Minden réteg tetejére kerül, arányosan, a hideg, lereszelt vajból. Egyenesen rá is reszelhetjük.

IMG_6022Vagyis, egy buci kinyújt vékonyra, egy adag reszelt vaj, következő buci kinyújt, ráhelyez a másik tetejére, reszelt vaj, tészta, reszelt vaj, …. és így haladunk tovább, kialakul egy tészta-vaj köralakú, 8 emeletes torony:) 

A legfelsőre nem kerül vaj. A tésztára óvatosan rányújtunk, míg 2-3 mm vastag (vékony) nem lesz. Ekkor 16 cikkre vágjuk, ha kisebbeket szeretnénk, több háromszöget alakítunk ki. 

Mindengyiket egyenként feltekerjük, megformázzuk a croissantokat, azaz a finishben vagyunk! A háromszög hosszabik felén kicsit bevágunk, úgy szélesebb kifliket tudunk tekerni. Sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük őket, egymástől kicsit távol, mert még kelni fog. 

Ha éjjelre megy a hűtőbe és csak reggel sütjük, akkor letakarjuk fóliával, hűtő, reggel pedig lekenjük felvert tojással.

180 fokos, hideg sütőben kezdjük sütni, kb. 20-30perc. Mikor szép piros a teteje, kész!IMG_6012

Ha nem hűtőztetjük éjszakára, akkor a formázás után hagyjuk őket duplájára kelni, lekenjük ugyanúgy tojással és kb. 15 perc alatt megsütjük.  Ha a sós változatot szeretjük, ugyanezt az alaptésztát megszórhatjuk sajttal, szezámmaggal vagy nagyobb szemű sóval is!

Ennél jobban nem is indulhatna a nap!

Jó sütést, jó étvágyat! @bakeann

Anna

 

Szólj hozzá.