Expressz tönkölykenyér

Expressz tönkölykenyér

Megérkezett Szabó Jucus: 5 hozzávalós reggelik c. szakácskönyve, illetve inkább receptes füzete. Nekem nagyon tetszik, összeszedett, változatos és van benne kenyér! Rögtön lecsaptam rá, főleg, hogy azt ígérte expressz elkészülök vele. 

Valóban gyors recept, nekem a sütési időre rá kellett húznom kb. plusz 20 percet, de mindenki sütője más, azért óvatosan. Ami biztos, nem utoljára sütöttem ezt a kenyeret. Egy dolgot sajnáltam, hogy olyan kicsi volt, nyugodtan álljatok neki a dupla adagnak, el fog fogyni!

IMG_5471

Hozzávalók:

  • 300g fehér tönkölybúza liszt (szerintem sima fehér liszttel is működik)
  • 2dl langyos víz
  • 1 csomag porélesztő + 1 kk. cukor
  • 1 tk. só
  • 1 tk. olaj a sütőtál kikenéséhez

Melegítsük elő a sütőt 230 fokra, légkevéresen. (Bíztatóan kezdődik igaz? Itt már reménykedtem, hogy gyors menet lesz:)

Öntsük a pohárba a langyos vizet, keverjük el benne egy kevés cukorral a porélesztőt.

Az olajjal kenjük ki a kisméretű, gömbölyű sütőtálunkat, pl. jénai tál, majd szórjuk be liszttel mindenhol, hogy a tésztának legyen mibe kapaszkodnia és ne égjen meg.

IMG_5473

A maradék lisztünket szitáljuk át egy keverőtálba, adjuk hozzá a sót, fakanállal keverjük össze. Öntsük rá az élesztős vizet, majd amíg ragadós fakanállal, majd kézzel dolgozzuk össze. 

Eddigre fel is melegszik a sütő, öntsük a tésztát a sütőtálba és a recept szerint 25 percig, nálam 50 percig sütjük fedővel, majd plusz 5-8 percig fedő nélkül süssük. Mikor már a teteje berepedezett, gyönyörű színe van, kész!

Hogy milyen az íze? Elég, ha csak annyit mondok, esélyem sem volt a belsejét lefotózni, elnézést kérek, mind elfogyott. 

Jó sütést, jó étvágyat!

@Bakeann

Anna

 

 

Szólj hozzá.