Fatörzs

Fatörzs

Fatörzs

Halló Pátria Rádió!A hagyományos ételekhez, desszertekhez kötődő szokások, történetek éppúgy hozzátartoznak az ünnepi hangulathoz. A fatörzs még onnan ered, amikor a desszert fogalmát nem nagyon ismerték az emberek, a középkor kora éveiben járunk.
A krónikák szerint Franciaországon kívül sok európai országban ünnepelték úgy a karácsonyt, hogy a tűz köré gyűltek melegedni. Akkor még a legfontosabb az együtt lét öröme és a meghittség volt….jó lenne visszahozni ezt a vágyat. A tüzet pedig méretes fadarabokkal, rönkökkel tartották ébren. De mindig volt egy fahasáb, ami különbözött a többitől, ez volt a karácsonyi fatörzs. Különös erőt tulajdonítottak neki, szertartás kapcsolódott hozzá. Levelekkel, szalagokkal feldíszítették, szenteltvízzel vagy pálinkával locsolták, majd meggyújtották és úgy dobták a tűzre. Mikor pedig elégett, megőrizték hamvait, hogy megvédje a házat és lakóit a gonosztól, rossztól következő karácsonyig, amikor is új fatörzset választottak.

De a fakéreg a 19. század folyamán a modern tűzhelyek miatt kiszorult a konyhából, maradt a védelmező szerepébe vetett hit, a jelkép, a francia Buche de Noel sütemény.
1879 körül jelent meg a csokoládé-, kakaó- vagy kávékrémmel betöltött és bevont, a fatörzsre emlékeztető torta vélhetően egy lyoni vagy párizsi cukrászdában. A tetejére kerülhet jégcukor, ami a hóesést szimbolizálja vagy a marcipánból készült levél, ágacska, gombák- az erdő mélyére utalva.
A hagyományosan csokoládé krémmel betöltött piskóta tekercsből levágjuk a negyedét, ezt tapasztjuk a hosszabb törzs oldalához , farönköt szimbolizálva. Kívülről bevonjuk saját krémével, villával kis erezeteket rajzolunk rá, feldíszítjük és már el is riasztottuk az ártó szellemeket a háztól.
Ez a karácsony szépsége, hogy kell a mese, kell a varázslat, ilyenkor még inkább hinni akarunk és amíg hiszünk benne, működik!

De most jöjjön az én receptem és mindenkinek nagyon boldog, békés, áldott karácsonyi ünnepeket kívánok!

A piskótához:

  • 6 tojás
  • 120g cukor
  • 120g liszt

A párizsi krémhez:

  • 2,5 dl tejszín
  • 250g cukor
  • 125g kakaó
  • 350g puha vaj

A piskótához a tojásokat ketté választjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáját is, tovább verjük.
Ha kész a hab, hozzászitáljuk a lisztet és óvatosan összeforgatjuk.
Sütőpapírral kibélelt tepsin elsimítjuk és 10 perc alatt megsütjük. Amint megsült, nedves konyharuhára borítjuk és feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni!

Elkészítjük a párizsi krémet, érdemes még előző este nekilátni, hogy legyen ideje kihűlni.
A tejszínt a cukorral felmelegítjük, majd kb. 5 percig forraljuk. Hozzákeverjük az átszitált kakaót. Mikor már biztos csomómentes, hozzáadjuk a vaj harmadát. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A maradék vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaós-vajas keveréket és jól összedolgozzuk, hogy teljesen egynemű legyen.

Ha a piskótatekercs kihűlt, a krém is összeállt, bőségesen megkenjük a piskótát a krém háromnegyedével.
Visszatekerjük és kb. 10-15cm-es darabot 45 fokos szögben levágunk belőle, ez lesz a fatörzs kiálló ága.
Hozzáillesztjük a törzshöz és az egészet bevonjuk a maradék krémmel.
Villával csíkokat húzunk a krémbe, ezzel mintázzuk a kéreghez hasonlóan.
Díszíthetjük még zöld színű marcipán levéllel, piros bogyós magyalhoz hasonlóan, esetleg kis gombácskával is.
A havas hatást kókuszreszelékkel érhetjük el.

Jó sütést!
Anna

 

Szólj hozzá.