Fehér kenyér Paul Hollywoodtól

Fehér kenyér Paul Hollywoodtól

Fehér kenyér Paul Hollywoodtól

Paul Hollywoodot a The Great British Bake Off-ból ismerem, az egyik csatorna Sütimester címen szintén adja mostanában. Hát teljesen Ő és Mary Berry, a másik zsűritag hatása alá kerültem.Mivel a mai napig nem tudok felülemelkedni szakácskönyv gyűjtő szenvedélyemen, mi sem volt egyértelműbb, hogy megrendelem a könyv(eit)ét. Ez a recept a HOW TO BAKE  könyvéből van, amit tegnap este ki is próbáltam.
De tisztázzunk valamit! Nem, nem vagyok hűtlen LIMARÁHOZ, nekem ő a kenyér alfája és omegája, de hát néha jó kikalandozni kicsit, máshol ezt hogy csinálják.
A kenyér nagyon finom lett és ami a legjobb, másnap is ugyanolyan friss maradt!

Hozzávalók:

  • 400g kenyérliszt
  • 8g só
  • 7g szárított élesztő
  • 25g puha vaj
  • 250g hideg víz
  • Olívaolaj a kenéshez

A lisztet szitáljuk egy nagyobb tálba, a liszt egyik oldalára szórjuk a sót, a másikra az élesztőt. Nehogy össze keverjük, mert soha nem fog megkelni. Ugyanis a só megöli az élesztőgombákat!
Adjuk hozzá a kockára vágott puha vajat és a víz háromnegyed részét, majd ujjainkkal egyneműsítsük a tésztát. Ezután folyamatosan adagoljuk a vizet, ahogy azt a tészta felveszi.
Ha összeállt, kb. 5-10 percig még gyúrjuk kézzel vagy géppel, ahogy kényelmes. Mikor fényes, rugalmas azt eredmény, kész!

Miután kidolgoztuk kelesztése a tésztát, tegyük egy olajjal kikent tálba, takarjuk le a tetejét és hagyjuk a duplájára kelni. Ez pár órán át eltart, kivéve ha elősegítjük a kelesztést.
Kapcsoljuk a sütőt 40 fokra, így kb. 1 óra kell a tésztának, hogy szépen megemelkedjen.

Mikor már jónak tűnik a tésztánk, lisztezett felületen újra átgyúrjuk, míg rugalmas nem lesz, folyamatosan alálisztezzük, ahogy igényli. Ezt érezni fogjuk, különösebb itinert nem igényel ez a rész.

Magunk elé vesszük a sütőformát, én egy hosszúkás kenyérsütő formát használtam, kiolajozzuk és belehelyezzük a hosszúkásra formált tésztát. Egy éles késsel a tészta tetejét három helyen bevágjuk.

Előmelegítjük a sütőt 220 fokra. Addig is újra kel a tésztánk.
Becsúsztatjuk a sütőformánkat és 30-35 perc alatt enyhén aranybarnára sütjük az illatos vekninket.

Miután megsült, hagyjuk kihűlni és kb. fél óra múlva már szeletelhetjük is. De reggel is isteni!

Jó sütést!
Anna

 

Szólj hozzá.