Fehér kenyér

Fehér kenyér

Nagyon szeretem Molnár Anna receptjeit, Fördős Zé oldalán. Most sem okozott csalódást, pedig nagy kovász fun vagyok, de ez az élesztős kenyér levett a lábamról. Illatos, puha, ropogós…ahogy kell!

Hozzávalók az öregtésztához:

  • 250g kenyérliszt (BL 80 vagy T1050)
  • 200ml víz
  • 5 g friss élesztő

A kenyértésztához:

  • 200g öregtészta (maradni fog, de egy hétig eláll a hűtőben és újra felhasználható)
  • 280g kenyérliszt
  • 20g teljeskiőrlésű liszt
  • 12g só
  • 10g friss élesztő

Elkészítési idő: 6 óra/Adag: 6fő/Nehézségi szint: kezdő

IMG_9126Előző este kezdjük a munkát, ami kb. 5 perc lesz, elkészítjük az öregtésztát. Egy fedeles edénybe kimérjük a lisztet, vizet és élesztőt, összekeverjük és a pulton hagyjuk lefedve 6-8 órára.

Másnap kimérjük az öregtésztát, a liszteket, a vizet és az élesztőt. A sót csak a végén adjuk hozzá, mert gyengíti az élesztő hatását.  Elkezdjük a tészta dagasztását, ami mehet géppel, de kézzel is. Mikor már szép sima  tészta, nem ragad, elválik az edény falától (…ezt párszor már mondtam:), áttesszük egy olajjal vékonyan kikent tálba, letakarjuk és 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. 

Ha letelt az egy óra, hajtogatunk, hogy a kenyér bélzete könnyű és lyukacsos legyen, már ami egy élesztős kenyértől elvárható. Itt a lyukacsosságra gondolok, egy kovászos kenyér mindig könnyebb, de sokkal nagyobb is a rizikó benne, hogy sikerül e, úgy, ahogy elképzeltük.

Szóval hajtogatás. A tésztát magunk elé vesszük, az egyik oldalát ráhajtjuk a szembe lévőre és így megyünk végig a négy oldallal. Ezután, mintha bepólyáznánk: egyik oldal felső részét középre, vele szembelévőt közepre, megyünk lejjebb, megint jobb oldal középre, bal oldal középre, míg a vekni végére nem érünk és ha megfordítjuk egy szép, feszes tésztát kaptunk. Nyugi, csak első olvasatra bonyolult, fog az menni! 

Mikor áthajtogattuk a tésztát, sütőpapírra helyezzük, tetejét kicsit meglisztezzük, letakarjuk és újra kelni hagyjuk. Most nagyobb időd adunk neki kb. 2,5-3 óra alatt mégegyszer a duplájára kelesztjük. 

Fél órával a sütés előtt előmelegítjük a sütőt 220 fokra. Legügyesebb egy fedeles öntöttvas edényben sütni vagy jénaiban, mert így benne marad a nedvesség sütés közben. Ebben az esetben a sütőtállal együtt kezdjük melegíteni a sütőt. Ha simán tepsin sütjük, semmi gond,működik az is, akkor a tepsit melegítsük fel. 

A második kelesztés után a sütőtálba vagy a tepsire helyezzük a tésztát, tetejét egy pengével vagy éles késsel megvágjuk, hogy legyen hol távoznia a gőznek, ne tépje szét a kenyerünket. Meg valljuk be, jól is néz ki a bemetszés. Ha tepsin sütjük a kenyeret, akkor miután betoltuk a sütőbe, gőzösítsünk! Spricceljünk be a sütőtérbe, esetleg helyezzünk egy edényt 2 dl vízzel a sütő aljába. Ha lefedve sütjük, erre nincs szükség. 

Az első 25 perc után vegyük le a fedőt vagy engedjük ki a gőzt a sütőtérből.  Vegyük lejjebb a hőfokot 200 forka, és addig süssük, míg szép barna nem lesz. Ez kb. még 30-40 perc, de látni fogjuk. Sütés után mindenképp hagyjuk hűlni pár órát…nem lesz egyszerű…

Mikor van kész? Mikor “kong” az alja, ha megkopogtatjuk. Csak próbáljuk ki! Gyönyörű hang:)

Jó sütést! @bakeann

Anna

 

 

 

Szólj hozzá.