Foszlós kalács

Foszlós kalács

IMG_8224

Elnézést, hogy eltűntem, de ledöntött megint ez a kórság, torokgyulladás. Ebből egyenesen következik az antibiotikum, a zombi mozgás, a haragszom magamra és a világra érzés, és idén (vagy talán életemben …) először, az igenis fekvéssel és pihenéssel is gyógyítom magam – elhatározás.  

Nem is zaklatna fel maga a nátha és a fájdalom, de sajnos gyakori vendég ez nálam. Úgy kb. havonta vissza-vissza tér, hol light-osabb, hol súlyosabb formában. És fogalmam sincs mi okozhatja. Vérkép oké, toroktörlet oké…rá kétnapjára pedig antibiotikummal fekszem. Úgyhogy lóg a levegőben az életmód váltás téma, de hogy mennyire leszek erős és kitaró, azt most még nem tudom megmondani. IMG_8256

Na, de ennyit a személyes nyavalygásból, azért hoztam egy nagyon finom, foszlós kalácsot, így mára. Még húsvétra sütöttem, de simán megkoronázza bármelyik reggelünket, egy kis vajjal, lekvárral vagy mézzel. 

Hozzávalók:

  • 500g liszt
  • 1mk. só
  • 60g cukor
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 2 dl zsíros habtejszín
  • 1 dl zsíros tej
  • 20g friss élesztő
  • még egy tojás a tetejére

Az elkészítése rendkívül haladós, ha kézzel dagasztunk egy tálba tesszük a hozzávalókat, ha géppel dolgozunk, akkor annak az üstjébe. Átszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót és a cukrot. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, a tojás sárgáját, a tejszínt és a tejet. A legvégén rámorzsoljuk a friss élesztőt. Bár már milliószor elmondtam, de az élesztő ne érintkezzen a sóval, mert kioltja belőle az “életre keltő” anyagokat.

A tésztát dagasztani kezdjük, mikor összeáll, kézzel folytatjuk egy deszkán.(Géppel dolgozók nem!) Amikor nem ragad a tészta már a deszkához  és az ujjunkhoz sem, az állaga összetéveszthetetlen, végeztünk is vele, ez kb. 15 perces terápiás, zsírégetős folymat. A bedagasztott, fényes tésztát olajjal vékonyan kikent tálba helyezzük, letakarjuk és 35 percig kelni hagyjuk, szobahőmérsékleten.

Ezután lisztezett felülre borítjuk és annyi egyforma súlyú darabra osztjuk, ahány szálas fonást fogunk alkalmazni. Nekem az elején mindig nagy illúzióim (és persze könyveim) vannak erről a folymatról, aztán örülük,ha a hármas fonás kinéz valahogy, mert bizony, az is össze tud gubancolódni… Na de ti ügyesek vagyok! 

A kimért darabokat egyenként kigömbölyítjük, letakarjuk és adunk neki további 15 percet pihenni. Ezután a gombócokat megsodorjuk, meghintjük éppen csak liszttel és fonunk! És fonunk, fonunk…. És ha sikerült, örülünk! Ha nem, csssssss!

A megformázott kalácsot rögtön lekenjük az egész, felvert tojással és 30-40 perc alatt újra kelesztjük.

A sütőt ezalatt bemelegítjük 170 fokra és szép aranybarnára sütjük a fonott kalácsunkat! 

A receptért köszönet Limarának és fantasztkus könyvének!

Jó sütést!

Anna

 

Szólj hozzá.