Francia almatorta

Francia almatorta

Nem először készítem ezt a desszertet, ami ismertebb nevén Tart Tatinként szalad. Gyors, egyszerű és nagyon mutatós. Az a Wow faktor. Mikor a forró almatortán lágyan csorog le a csillogó karamell…a hideg fagyi buján olvad szét a tetején, lehűtve a gőzölgő aranyló almaszeletek… Nos igy. 

Hozzávalók egy 26 cm-es serpenyőhöz, a tészta:

  • 250g finomliszt
  • 125 vaj
  • 5g só
  • 2 ek. víz
  • 1 tojássárgája

Az almás töltelékhez:

  • 6-8 alma
  • 200g cukor
  • 80g vaj

IMG_6675Először elkészítjük a tésztát, mert az megy pihenni a hűtőbe, egy órára. A lisztet a vajjal morzsás állagúra dolgozzuk, mehet bele a só, a tojássárgája és a víz. Keményebb tésztát kapunk, folpackba csomagoljuk és mehet is a hűtőbe. Amíg pihen, megpucoljuk az almákat, kicsumázzuk és negyedekre vágjuk. 

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

IMG_6677Elkészítjük a karamellt. Egy olyan serpenyőbe, amit sütőbe is tehetünk, szórunk a cukorból 170g-ot és kevergetés nélkül felolvasszuk közepes lángon, azaz karamellizáljuk. Mikor már világos aranybarna színe van beledobunk 50g kis darabkákra vágott vajat, felolvasszuk benne. Vigyázzunk azért, nehogy megégessük a karamellt, mert akkor az egésznek keserű íze lesz. Ha a vaj felolvadt, félrehúzzuk a serpenyőt és a forró karamellbe helyezzük egymás után, szépen körbe-körbe az almaszeleteket. 

Ezután megszórjuk a maradék cukorral, rádobobáljuk a maradék vajat és nekiállunk az aljának. 

A tésztát átgyúrjuk, majd a serpenyőnél nagyobb méretűre nyújtjuk. Ráhelyezzük óvatosan az almákra, szélét jól benyomkodjuk és mehet is a sütőbe, kb. 40-45percre. Ha a tészta a tetején aranybarna, kész is! 

IMG_6688Kivesszük a sütőből, még 15 percig pihentetjük. Ekkor jön a varázslat! Semmi para, menni fog! Egy nagyobb tálat a tetejére helyezünk és egy gyors mozdulattal átfordítjuk a tálra a pitét. Hagyjuk, hogy a selymes karamell lecsorogjon és már tálalhatjuk is!

Melegen az igazi fagyival, de creme fraiche, tejszínhab, lemon curd is legalább annyira illik hozzá…vagy csak simán, villával!

Jó sütést, jó étvágyat! @bakeann

Anna

 

 

Szólj hozzá.