Friss, ropogós, házi bagett

Friss, ropogós, házi bagett

Ki mástól, ha nem Limarától?! Mindig azzal kezdem, hogy ma biztos nem tőle sütök, hiszen mindig tőle sütök…. Van egy csomó pl. Paul Hollywood könyvem, aki nekem az angol Limara (bocsi Paul), de aztán mindig maradok a jól bevállt, biztos recepteknél:) Megnyugtató érzés, hogy nem hibázhatok akkorát, persze hogy ritkán kísérletezem..

Hozzávalók:

IMG_5662

  • 400g BL 80 kenyérliszt
  • 1 tk. só, esetleg kettő
  • 2 ek. burgonyapehely (elhagyható, nekem sem volt itthon)
  • 2 ek. olaj (lehet olívaolaj)
  • fél dl langyos tej
  • 2 dl víz
  • 20g friss élesztő

Elkészítési idő: 3 óra/Adag: 3 db/Nehézségi fok: közepesIMG_5667

A szobahőmérsékletű (jó esetben..) lisztet egy tálba szitáljuk, hozzászórjuk a sót és ha van, a burgonyapelyhet. A közepére mélyedést készítünk, belecsurgatjuk az olajat, a tetejére a langyos vizet és rámorzsoljuk az élesztőt. A sóval ne érintekezzen, mert kioltja. Az olaj ízével itt lehet játszani, ha aromás pékárut szeretnénk. 

Géppel vagy kézzel bedagasszuk a tésztát, amíg el nem válik az edény falától. Rugalmas tésztánkat áttesszük egy kelesztőtálba, letakarjuk, és a lakás melegebb pontján 35-40 perc alatt hagyjuk a duplájára kelni. Ha a sütőnkben van kelesztő funkció, azt is használhatjuk.

A megkelet tésztát lisztezett felületre fordítjuk. Három egyenlő darabra vágjuk és egyesével kicsit átgyúrjuk, kigömbölyítjük. Ezzel is levegőt viszünk a tésztába. A cipókat letakarjuk újabb 15 percre.

Megformázzuk a bagetteket. “A cipókat megfordítjuk, kezünkkel kilapogatjuk és az ujjainkkal fentről lefelé visszahajtjuk, minden hajtás után alaposan lenyomkodjuk. Végül a megfelelő vastagságúra sodorjuk , a két végét pedig elvékonyítjuk. Több rétegbe összehajtogatott abroszt belisztezünk , ráfektetjük a tésztarudat és mellette mindkét oldalon szorosan felhúzzuk az anyagot. Lefektetjük a következő bagettet, mellette is fehúzzuk a ruhát, majd a harmadik megformázott tésztával is ugyanezt tesszük.”

IMG_5672A formázásnál egy az egyben Limarát idéztem, mert ennél érthetőbben nem lehet elmagyarázni, a leírás a Limara péksége könyvből van, ami alapmű szerintem annak, aki örömét leli a kenyértészta sütésben.

Miután eligazgattuk a bagetteket, újra letakarjuk és 40-45 percig, békén hagyjuk. Félidőnél előmelegítjük a sütőt 220 fokra, a sütő aljára egy vízzel teli fémedényt helyezünk, ezzel biztosítjuk a párát sütés közben. Ha gőzös funkciót tud a sütő, 2 -es fokozatra állítjuk. A tepsit is előmelegítjük, hogy a tészta rögtön forró felülettel érintekezzen majd. 

A sütőbe menetel előtt egy éles késsel vagy pengével 3-3 mély vágást ejtünk a bagetteken, ami gyönyörűen ki fog sülni majd, igazi rusztikus csoda lesz! IMG_5670

Ha minden összeállt, a sütő meleg, sütőlap bent van, gőz biztosítva, bagettek eleget pihentek, egy lapát segítségével áthelyezzük a tésztát a sütőlapra és aranybarnára sütjük, kb. 20-25 perc alatt.

Ha megsültek, rácsra helyezzük kihűlni őket, de azonnal lespricceljük hideg vízzel, hogy még ropogósabb és fényesebb legyen a héja. Várjuk meg míg kihűl…legalább is próbáljuk meg.

Jó sütést! Jó étvágyat! @bakeann

Anna

 

 

Szólj hozzá.