Házi túrós csusza

Házi túrós csusza

Házi túrós csusza1

Adri barátnőm olyan lazasággal meséli mindig, hogy a családja csak a házi tésztát eszi meg, bár próbálkozott ő boltival is, de háááát…. he-he! Na, több sem kellett, nem lehetek ennyire béna, hogy nem magam gyúrom ezúttal a tésztát a csuszához???!!!És tudja, és tudja, és tudja! Megcsináltam! Jaj, nagyon finom! Nem is tudom, eddig hogy tudtam “azt” a boltit megenni:))))

Hozzávalók 4 személyre:

A tésztához:

  • 250 g rétesliszt
  • 3 tojás
  • 3 nagy csipet só + liszt a szóráshoz

A túrós csuszához:<b> </b>

  • A kifőtt tészta
  • 500 ml tejföl
  • 500 g darabos túró
  • 400 g szalonna

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáütjük a tojásokat és a sóval együtt az kezünkkel elkeverjük. Addig dolgozunk rajta, míg egy se nem nedves-se nem túl száraz tésztát kapunk. Ha szükséges kevés vízzel javítjuk, ha kell még liszttel.

Majd egy téglalapot nyújtunk belőle és hagyjuk száradni. Persze lisztezzük, lisztezzük!

És itt jött képbe a csoda, a kb. 3 éve a kamrában heverő tésztakészítőgép!
Miután kicsomagoltam, rájöttem, hogy nem is olyan használhatatlan eszköz, mint eddig hittem! A felfedezés örömére rögtön ki is próbáltam, és működik!

Szóval, a kinyújtott tésztát kb. 10 cm sávokra vágtam, a tésztakészítőt 2-es fokozatra kapcsoltam és áttekertem rajta. Szépen nyúlt is, lisztezés! Majd következett a 4-es, 7-es és végül a 9-es fokozat. Ekkor már nagyon szép és hosszú a tésztánk. Lisztezés, szórás, különben ragad-tapad! A legvégén átfuttattam a széles metélt vágó részen és gyönyörűséges csíkokat kaptam:)

Felteszünk egy nagy fazékba egy löttyintés olajjal és nagy csipet sóval vizet forrni, mikor forr, mehet bele egy adag friss tészta! Mikor feljön, kész, kb. 2-3 perc. Leszűrjük, jön egy újabb adag, amíg el nem fogy. A kifőtt tésztát átforgatjuk egy kis olajban, nehogy összetapadjon.

Házi túrós csusza2

Lepirítjuk a felkockázott szalonnát, kiszedjük a pörcöket. A szalonna zsírján megfuttatunk 3 ek. tejfölt, mikor már elég híg, hozzáöntjük a tésztát. Átforgatjuk.
A túrót kicsit áttörjük, pár kanál tejföllel hígítjuk és sózzuk, ízlés szerint. De vigyázat, mert a szalonna pörcök is sósak!

Tálalásnál a kicsit odapirított tésztát – mert úgy azt igazi – meghintjük a túróval, tejfölt csorgatunk rá és megkoronázzuk a szalonna pörcökkel!

Hmmmm….bátrak plusz kristálycukorral is ehetik!

Jó főzést!

 

Szólj hozzá.