Intelligens krémes

Intelligens krémes

Intelligens krémes

Ezt a receptet szerintem már mindenki elkészítette! Mindig visszatartott a 8 tojás kezdetű hozzávaló… A mai desszert is a Skót krémesnek indult, de miután végigolvastam, rájöttem, hogy a lapokat külön kell megsütni, megriadtam. A karácsonyi mézes-krémes kudarca után elment a kedvem a lap sütéstől, bár a kutyánk nagyon örült a házi jutalomfalatnak:)
Na, elkészült a krémes, lehet, hogy én nem voltam elég intelligens hozzá, de sajnos nagy tepsiben készítettem, így nem lett annyira magas. Erre figyeljetek oda! Egyébként nagyon finom:)

Hozzávalók egy közepes, magas falú tepsihez:

  • 8 nagyméretű tojás
  • 200 g cukor
  • 4 csomag vaníliás cukor
  • 9 ek. liszt
  • 150 g puha vaj
  • 1L tej
  • csipet só

A tojásokat szétválasztjuk, a 8 sárgáját a cukor felével, a vaníliás cukrokkal habosra keverjük egy nagy tálban. Hozzászitáljuk kanalanként a lisztet, majd óvatosan belecsorgatjuk a liter tejet is. Csomómentesre kikeverjük.

A tojásfehérjét csipet sóval habosra verjük, majd hozzáadjuk a cukor másik felét. Addig verjük, míg kemény habot nem kapunk.

Ezt a habot óvatosan beleforgatjuk a sárgás-keverékbe, lehetőleg ne maradjanak benne fehérje – felhőcskék, mert könnyen odakap sütés közben.

A tepsit sütőpapírral kibéleljük és belecsorgatjuk az illatos, de híg masszát.
Mehet a hideg sütőbe és rögtön 200 fokra állítjuk, így sütjük 30 percig. A sütőt NEM nyitogatjuk közben! Lehetőleg ne a legfelső polcra tegyük, mert könnyen odaég.

A sütési idő letelte után lejjebb vesszük a hőfokot 150 fokra, és még tovább sütjük 30-40 percig, míg isteni illat nem lesz és a tű tisztán jön ki a sütiből.
Mindenképp kihűtjük, sőt a legjobb ha egy éjszakát pihen a hűtőben,…..esetleg:)

Jó sütés!

 

2 hozzászólás

  1. Én még nem próbáltam ki, de a recepteddel ki fogom! 😉

  2. Köszönöm, remélem nem okozok csalódást:)!

Szólj hozzá.