Kelt gőzgombóc

Kelt gőzgombóc

Kelt gőzgombóc

Ez már a második, sőt kitudja hányadig próbálkozásom recept fronton a gőzgombócoknál. Na jó, a nagymamáné a No.1, de ez sem kutya! Egyik kedves ismerősöm bejegyzésében találtam a receptet és már olvasás közben is csorgott a nyálam.
Készüljetek, ez egy nagy adag, de nem is kell elaprózni:)!

Hozzávalók:

  • 6dl langyos tej
  • 40g élesztő
  • 1 kg liszt
  • 70g porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4 tojássárgája, lekvár

Egy kisebb lábosban felfuttatjuk az élesztőt 3 dl langyos tejben, egy tk. porcukorral.
Addig egy nagyobb tálba átszitáljuk a lisztet, csipet sót, 60g porcukrot és belereszelünk egy citrom héját is, a négy tojássárgáját és plusz 3 dl langyos tejet adunk a tésztához.
Elkeverjük és hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt.
Kézzel vagy géppel simára dagasszuk a tésztát, mikor elválik az edény falától, kész!
Kelesztő tálba tesszük, vagy letakarjuk konyharuhával a tálunkat és meleg helyen a duplájára kelesszük, kb. 1 óra alatt.

Mikor megkelt a tésztánk, még egyszer átgyúrjuk és lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. Jön egy kis szabás-varrás, kb. 8×8 cm-es kockákra vágjuk. Mindegyik közepébe egy kiskanál szilvalekvárt teszünk (kár sokat tenni, csak kifolyik:(), és a négy csücskét összefogva gombócokat formázunk belőle.

– Itt egy kicsit vitatkoznék a recepttel, nekem ez a gömbölyítési mód annyira nem sikerült:( Elég sok gombócnak kifolyt a tölteléke, vagy össze sem tudtam fogni…aztán lehet, hogy bennem van a hiba, nem mondom!? Úgyhogy én maradok a hagyományos módszernél, miszerint a tésztát csak kinyújtom, egymástól kb. 10 cm-es távolságokra helyezem el a lekvár tölteléket. A tészta felső részét ráhajtom, úgy, hogy képzeletbeli kockám közepén legyen a lekvárhalom és pogácsa szaggatóval kiszaggatom. A maradék tésztát pedig újra begyúrom, újra szaggatom, ….-

Amíg a vizet forralunk egy nagyobb fazékban, a  konyharuhával letakarjuk a gombóckáinkat, keljenek még.

Szóval vizet forralunk és most jön a varázslat, a párolás része!
Az én verzióm az volt, hogy akkora  2 darab (!!!) lábost kerestem, amibe pont bele illik egy szűrő.
A víz forr, szűrőt beteszem, de persze nem lóghat a vízbe az alja, belehelyezek egy darab gézt és rápakolok pár gombócot, hogy kényelmesen elférjenek. Vigyázat, nőni fognak! Ekkor a másik fazékkal letakarom őket, így biztosan, szépen gőzölögnek majd. Kb. 3-5 perc alatt érjük el azt a habkönnyű állagot, amire vágyunk.
Óvatosan kiemeljük a gombócokat és kiolajozott tepsibe helyezzük őket, nehogy összeragadjanak!

Tálalásnál vanília szósszal megönthetjük, kakaót szórhatunk rá egy kis olvasztott vajjal vagy cukros tejföllel turbózhatjuk tovább.
– a receptért köszönet Héger Rudolfnak-

Jó sütést!
Anna

 

Szólj hozzá.