Kókuszkrémes keksztekercs és az “Advent tudtadte?!”

Kókuszkrémes keksztekercs és az “Advent tudtadte?!”

Kókuszkrémes keksztekercs1
Fotó: Bake! Ann

Jó reggelt Pátria Rádió!

Közeledik az Advent, micsoda??? Most vasárnap gyújtjuk meg az első gyertyát a koszorún. Az Advent vagy Úrjövet, a keresztény kultúrkörben  a karácsonyt (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól számított időszak. Az advent szó jelentése “eljövetel”, a karácsonyt megelőző várakozás nagyon fontos, van ahol “kisböjtnek” is nevezik ezt az időszakot. Ami annyit jelent, hogy a böjti időszakban ekkor is tilos volt, vagy az a mai napig, zajos mulatságokat és ünnepélyes házasságkötéseket tartani. Bár a házasságkötést már feloldották, külön engedéllyel.

Kókuszkrémes keksztekercs2
Fotó: Bake! Ann
 
Adventkor a 19.-20. század óta szokás koszorút készíteni. Általában fenyőágból készítenek kör alakú koszorút, melyet négy gyertyával díszítenek. A kör a végtelen jele.  A gyertyák színei a katolikus körökben lila, kivéve a harmadik vasárnapra az az egy rózsaszín. A gyertyákat a karácsonyhoz közeledve mindig vasárnap gyújtjuk meg, minden héten eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban testet öltve a várakozónak ad karácsonykor. Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, öröm, szeretet. Továbbá egy-egy személyre utalnak: Ádám és Évára, a zsidó népre, Szűz Máriára és Keresztelő Szent Jánosra.
 

Kókuszkrémes keksztekercs3
Fotó: Bake! Ann

És ha Advent, egyre inkább ráhangolódunk a Karácsonyra. A nagy napra. Elkezdünk olyan ételeket főzni, sütni, jár az agyunk, mivel kéne várni a Mikulást, mit főzzük Szenteste….
Ez a sütemény is egy “angyalváró” édesség, olyan finom.
Kókuszos, krémes, kekszes ami azzal egyenlő, hogy gyorsan elkészül. És egy olyan pörgős időszakban, mint ez, minden megspórolt perc kincset ér.

Kókuszkrémes keksztekercs4
Fotó: internet

A kókusz, mint csonthéjas  kissé furán hangzik. Tudtadte, hogy nagyon tápláló és tele van vitaminokkal?! Továbbá rost- és ásványi anyagokkal, a benne található tej pedig laktózmentes. Használhatjuk sütésekhez, főzésekhez, turmixokhoz, koktélok alapanyagjaként….
És ebben a süteményben igazán ki tud bontakozni, érdemes esélyt adni neki!

A tésztához:

  • 400 g darált keksz
  • 2 dl tej
  • 2 ek rum
  • 20 g vaj
  • 3 ek kakaó
  • 100 g cukor

A krémhez:

  • 100 g kókuszreszelék és még 100 g a forgatáshoz
  • 200 g puha vaj
  • 100 g porcukor

Az egyik tálban a kekszet a kakaóval, cukorral összekeverjük, majd hozzáöntjük a tejet, a rumot és az olvasztott vajat. Jól dolgozható tésztát kapunk, összegyúrjuk és a hűtőbe tesszük fél órára dermedni. Jöhet a krém!
A szoba hőmérsékletű vajat a porcukorral habosra keverem, hozzáadjuk a kókuszreszeléket, majd jól összedolgozzuk. Ennyi.
Most egy sütőpapírral letakart deszkára borítjuk a hűtőből kivett tésztát, és fél cm vastagságúra nyújtjuk. A sodrófát mártsuk kókuszreszelékbe, hogy ne tapadjon a tészta (nekem tapadt…).
Ekkor megtöltjük  a kihabosított krémmel, feltekerjük, mint egy roládot.
Egy tálcát szórjunk meg kókusszal és forgassuk meg  benne a feltekert tekercseket. Végül letakarjuk alufóliával és pár órára, de akár egy éjszakára is mehet a hűtőbe. Így könnyebb lesz szeletelni.
Tálalás előtt 20 perccel vegyük ki, akkor nem lesz annyira kemény.
Tényleg finom és jó előre elkészíthető!

Jó sütést! 
Anna 

– szöveg: internet-

 

Szólj hozzá.