Kovászos kenyér tanfolyam

Kovászos kenyér tanfolyam

Jenői Pékség. Szerintem akit vonz a kovászos kenyérsütés, tudja hol jártam. Ormós Gabrilla neve ismerősen csenghet az Akik elmentek péknek c. könyvből, ő tartja a kovászos kenyér tanfolyamokat. Nem mondom, hogy egyszerű oda bejutni, én is hónapokat vártam, mire lett  helyem:) De minden perce megérte, annyira fantasztikus volt. 

Hat ember volt egyszerre a tanfolyamon, mindenkire jut idő, figyelem, kérdések millió záporoznak, értetlenkedtünk, bénáztunk, de ott volt Gabi, aki segít. A workshop a budajenői családi házukban van, mert a Jenői Pékség, egy fantázia néz, nem egy valós pékség neve. Már a ház is egy csoda, teljesen tájhűen felújított parasztház, ami valamikor a jenői péké volt. Még hogy vannak véletlenek?! Nincsenek! Gyönyörű világos helység fogadott, csodás kerámia tálakkal, liszttel, szakajtókkal, meleg sütőkkel. Első körben összeállítottuk a francia paraszt kenyerünket, elejétől a sütés előtti pillanatig. Kaptunk kovászt, anya kovászt, hiszen annak a megalkotása egy hetes folyamat. És minden kovásznak története van, mesélte is Gabi, hogy több, ismert és elismert pék kovászából kaptunk mi is…nem semmi. Megmutatta az egész menetet, hogy születik meg a kenyér, hogy formázzuk, pihentetjük, hajtogatjuk, vágjuk, stb.. mindent. Mire figyeljünk, hol vannak a buktatók. 

Amíg a francia paraszt kenyerünk alakult, elkészítettünk még 3 féle kenyeret, volt egy rozskenyér, egy tönköly- és egy diós,aszaltszilvás vekni. Itt párban dolgoztunk, dupla adagot készítettünk, hogy mindenki haza vihesse, az ajándékba kapott szakajtókban ezt a kenyerét is. 

Sokat beszéltünk a kovászról,hogy bántjuk majd vele otthon, hogy használjuk fel,hogy számljuk ki önállóan majd a sütésnél, mennyit kell pihentetni, mi a különbség…. rengeteg minden volt, kár, hogy nem lehet visszanézni….

Aztán Gabi a fent említett kenyereket megsütötte, amit a workshop vége felé meg is kóstoltunk, isteni finom vajakkal. Azok a kenyerek beszéltek…csak szagolgattuk, fogdostuk, ízlelgettük őket …. síri csöndben. Azt hiszem ott tényleg megszületett egy pillanatra a csoda, mikor 6 hasonló érdeklődésű ember valami kulinárius non plus ultrát tart a kezében. 

Két szakajtó, megformázott kenyértésztával indultunk haza, receptekkel, tudással és örömmel.

Szóval mai trend, ide vagy oda, én kenyér rajongó vagyok. Főleg, hogy este meg is sütöttem a francia paraszt kenyeret…. nem részletezem, de nagyon büszke voltam. Illetve majd részletezem, mert jövök a recepttel!  Igazából ott dől el a dolog, mikor első önállóan összeálított, kiszámolt, kovásszal etetett kenyeremet sütöm majd, szerintem pár napon belül. Nagyon várom, a szerelemese lettem! 

Mert “mindennapi kenyerünket ad meg nekünk ma! Ámen.”

 

Szólj hozzá.