Limara “jól bevált fehér kenyere”, azaz az ikonikus JBFK

Limara “jól bevált fehér kenyere”, azaz az ikonikus JBFK

Azzal nem mondok újat, hogy teljesen beszippantott a kenyérsütés művészete, függő lettem, jelentem. Aki kacérkodik a kenyér gondolatával, de tart a kovásztól, ezzel a kenyérrel kísérletezzen, mert szinte borítékolható a siker. Csak kövessük Limara receptjét, lépésről-lépésre és boldogan fogunk vigyorogni a végén:)

A kenyér készítését előző nap este elkezdjük. Nem kell megijedni, pár lépés lesz az egész, csak jól kell időzíteni. Öregtésztát készítük, ami már nem élesztő, de még nem is kovász. Valahol a kettő között és sokkal egyszerűbb, gyorsabb vele dolgozni.

Hozzávalók az öregtésztához:

 • 500g BL80 kenyérliszt
 • 1 tk. só
 • 3 dl langyos víz
 • 10g friss élesztő

Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet és a sót. Az élesztőt langyos vízbe morzsoljuk, majd a liszthez öntjük. Alaposan összegyúrjuk, ha összeállt, letakarjuk egy fóliával. A konyhapulton egy éjszakát (10-12 órát) állni hagyjuk. Nem hűtjük, szobahőmérsékleten legyen! Először felemelkedik a tészta, végül összeesik. Semmi gond, ilyennek kell lennie. Nyúlós, kissé ragacsos, de levegőbuborékokkal teli öregtésztát kapunk. Áttesszük egy műanyag fedeles dobozba és felhasználásig a hűtőben tartjuk, más dolgunk nincs vele. Ez az adag 2-3 kenyér készítésére elegendő, nyugododtan vehetjük a fele mennyiséget, ha csak egy-két kenyeret szeretnénk készíteni mostanában. Kb. egy hétig eláll a hűtőben, remekül bírja a fagyasztást is, ilyenkor felhasználás előtt 3-4 óra alatt felenged.  De a frisset sem nagy munka elkészíteni, mint látjátok. 

Másnap jöhet a kenyér!IMG_5912

Hozzávalók:

 • 500g BL 80 kenyérliszt
 • 2 ek. burgonyapehely (elhagyható, de bioboltban kapható. Könnyíti a kenyér tésztáját)
 • 1,5 tk. só
 • 2 ek. olaj
 • 200g öregtészta
 • 10g friss élesztő
 • 3 dl kézmeleg víz

Egy nagyobb tálba átszitáljuk a lisztet, kimérjük a burgonyapelyhet (ha adunk hozzá) és a sót. A közepébe mélyedést készítünk, belecsorgatjuk az olajat, a darabokra tépkedett öregtésztát, végül a tetejére morzsoljuk az élesztőt (ugye tudjuk,hogy sóval nem érintkezhet, mert megöli). Beleöntjük a vizet, de egy keveset visszatartunk, figyeljük majd, mennyi vizet vesz fel a lisztünk.

Géppel vagy kézzel dagasztani kezdjük, amikor elválik az edény falától (tudom, ezt már mondtam párszor…:), és sima, rugalmas a tésztánk, kész! Ha túl keménynek ítéljük, szakadozni, adjuk hozzá még folyadékot. Ha túl ragacsos, egy kis lisztet, apránként.

A tésztát kigömbölyítjük, cipót formázunk és egy olajjal kikent kelesztő tálba (vagy bármilyen tálba) tesszük. Letakarjuk és hagyjuk kelni kb. 40 percig. IMG_5914

Ha letelt a kelesztési idő, vékonyan lisztezett felületre fordítjuk és gyengeden átgyúrjuk. Arra figyeljünk, hogy ne nyomkodjuk ki belőle a levegőt, mert kellenek azok nekünk majd a sütésnél:) Ismét gömbölyítünk egyet és újabb 15 percre letakarjuk. 

És most megformázzuk a kenyeret! Magunk elé vesszük, óvatosan kisebb téglalapra széthúzzuk és mint a babát, elkezdjük hajtogatni. Először jön a feje, lehatjuk, egyik keze behajt, másik, lábai behajt, másik, majd egymásra fordítjuk. Ekkor kialakult egy tömör rúd alak, egyik oldalát ujjunkkal lenyomkodjuk és kenyér formára alakítjuk. Kész!

Egy magasabb jénai tálat kibélelünk sütőpapírral, belehelyezzük a megformázott tésztánkat, jól megspricceljük vízzel, hogy nedves közegben keljen tovább. Letakarjuk a jénai tetejével és 60-70 percre békén hagyjuk, most fog a duplájára kelni. Harminc perc elteltével melegítsük elő a sütőt 230 fokra, mert fél óra kell neki,mire a “kenyérbarát” hőmérsékletet eléri.

Ha letelt a kelesztési idő, ellenőrizzük. Megbökjük a ujjunkat és rugalmasan visszaugrik a tészta, kész! Ha még látható az ujjunk nyoma, még keletlen, amikor a tészta nagyon puha, az ujjunk helye teljesen benne marad, ne adj Isten összeesik….na akkor van baj, mert már túlkelesztettük. De velünk ez elő sem fordulhat! Haladjunk is tovább!

A tésztánk szép, sima, rugalmas, a duplájára kelt a jénai edényben – itt tartunk most. Egy éles pengével (rosszabb esetben késsel…) három helyen mélyebb bevágást ejtünk a kenyér tetején, újra alaposan lepermetezzük, hogy míg sül, sok gőz bent maradjon az edényben. Ettől szépen megemelkedik, ropogós lesz.

Mehet is a sütőbe, 50-55 percre. Ha ropogósabb, vastagabb héjat szeretnénk (naná!), a sütés vége előtt 10-15 perccel vegyük le a jénai tetejét és süssük így tovább. Kicsit barnulhat a teteje, nem baj az! 

Ha a kenyeret késznek ítéljük, vegyük ki a jénaiból és tegyük rácsra hűlni. Rögtön spricceljük le vízzel és hallgassuk, ahogy a kenyér “beszélget” velünk….hát nem csodálatos!?

A kezünk alatt született meg egy kenyér, egy csoda! Igazán büszkék lehetünk magunkra, gratulálok!

Jó sütést, csak bátran! @bakeann

Anna

 

 

 

 

 

Szólj hozzá.