Lime-habos torta

Lime-habos torta

Lime-habos torta1

Végre felavattam Nigella Lawson: Kitchen szakácskönyvét, pedig már rég megvettem. Valami gyors, sajttorta szerűt szerettem volna. A képen egy gusztusos sajttortának tűnt a kinézett desszert, de mikor végigolvastam, kiderült, hogy nem az, hanem egy könnyű, tejszínes torta, amit sütni sem kell. És minden fenntartásom ellenére nagyon finom lett! Hozzávalók egy 24 cm gyümölcstorta formához:

A kekszalaphoz:

  • 300 g keksz (pl. Zabfalatok, Hobbit’s)
  • 1 ek. kakaópor
  • 50 g puha vaj
  • 50 g étcsoki

 

Lime-habos torta2

A krémhez:

  • 1 doboz (397 g ) édesített sűrített tej
  • 4 lime leve és héja
  • 300 g zsíros habtejszín
  • 1 kocka jó minőségű étcsoki

A gyümölcstorta formát, ha porcelán, kivajazzuk.
A kekszalaphoz a hozzávalókat késes robotgépbe tesszük, és addig járatjuk, míg mély kakaószínűvé és egyneművé nem válik. Majd belenyomkodjuk egyenletesen a tortaformába. És mehet is a hűtőbe, míg elkészítjük a krémet.

A sűrített tejet keverőtálba öntjük. A lime-ok levét kifacsarjuk, a héját egy másik tálba reszeljük, és félretesszük, majd a dekoráláshoz.
A sűrített tejet és a lime levet kézi robotgéppel összehabosítjuk, hozzáöntjük a habtejszínt és együtt verjük tovább. Hát igen, ez most türelemjáték, míg a tejszínhab megkeményedik. Kb. 10-15 percig járatjuk a habverőt, igazán kemény nem lesz, de szépen összeáll.

Mikor elég sűrű már a krém, a hűtőből kivett tortaalapra öntjük, és gyorsan vissza is tesszük, minimum 4 órára, hogy a krém megdermedjen és szépen szeletelhető legyen. Az ideális, ha egy éjszakát pihentetjük. Fóliával letakarhatjuk, de nem szükséges. Akkor viszont figyeljünk rá, hogy a fólia nehogy beleragadjon a krémbe.

Tálalás előtt megszórjuk a reszelt lime-héjjal és csokoládét reszelünk rá. Ezt ne hagyjuk ki, mert ez adja meg a könnyű krém pikánsságát és gyönyörű tavaszi színét. És az illata…..!

Megjegyzésben Nigella leírja, hogy 2-3 napig eláll a hűtőben a tortánk, a díszítést pedig mindenképp  a tálalás előttre hagyjuk.

Jó sütést!

 

Szólj hozzá.