Macaron

Macaron

A macaron az a fajta sütemény, amitől szerintem sokan ódzkodunk. Mikor legelőször készítettem pár éve, tökéletes lett! Az első. Volt talpa, nem repedt meg, roppanós, nem is értettem mi ez a felhajtás körülötte, mi ez a macaron-para. Aztán a második, laza sütésnél már képben volt, nem sikerült, kicsi, lapos fonnyadt lett….a harmadik egy fokkal jobb, a negyediknek neki sem álltam. Most újra belevágtam, mert találtam a Street Kitchen oldalán egy olyan receptet, ami működőnek tűnt….a hozzá tartozó videót a recept végén csatolom!

Hozzávalók 3 tepsi macaronhoz, kb. 36 darab:

  • 150g mandulaliszt
  • 150g porcukor
  • 55g + 55g tojásfehérje
  • néhány csepp ételfesték
  • 150g kristálycukor
  • 38g víz

A töltelékhez:

  • 1,9 dl tejszín
  • 200g magas kakaótartalmú étcsokoládé
  • esetleg gyümölcszselé, keményebb lekvár

IMG_5306

Először elkészítjük a tölteléket, hogy legyen ideje megdermedni. 

A tejszínt felforraljuk, vigyázzunk, ez gyorsan forr! A csokit apró darabokra törjük, egy keverőtálba szórjuk és a forró tejszínt ráöntjük. Csomómentesre elkeverjük és hagyjuk kihűlni. 

A macaronokhoz kimérjük két külön tálba a tojásfehérjéket, igen, tudom, ez itt macerásnak tűnik, de sajnos ezen (is)múlik a siker. Egy 55g, kb. 1,5 tojásfehérje, de inkább mérjünk! Miután itt pihentetett tojásfehérjéket kellene használnunk, amit előző este “kint felejtettünk” a pulton, más módszerhez nyúlunk, mert kinek van erre ideje… Mindkét tojásfehérjés tálat 6 mp-re berakjuk a mikró legmagasabb fokozatára és rámelegítünk. De csak 6 másodperc!

A mandulalisztet egy keverőtálba szitáljuk, mert még ebből is lesz ami fent marad a rostán, és nekünk csak a nagyon finom liszt része kell. Ahogy a porcukrot is szigorúan szitálva, a mandulaliszthez adjuk. Összekeverjük és az egyik tál pihentetett fehérjével masszává dolgozzuk. 

Cukorszirupos módszerrel készítjük a macaront, ez az egyik technika, de ez tűnik biztosabbnak. A kristálycukrot a vízzel kis lábosban addig forraljuk, míg fel nem olvad és cukorszirup lesz belőle. Mikor már szép áttetsző, kész. Ha nagyon profik akarunk lenni, a recept szerint 118 fokig hevítjük. Az a tapasztalatom, hogy 100 foknál már csípős érzés a szirup ha belenyúlunk, úgyhogy amikor már nagyon csíp, pont jó. 

A másik adag fehérjét egy robotgéppel elkezdjük habbá verni, mikor már kissé áll a hab, óvatosan, kis sugárban hozzácsorgatjuk a forró cukorszirupot a keverőtál szélén, miközben tovább verjük a fehérjét. Ettől egy szép, álló masszát kapunk és a keveréssel a habot is kihűtjük. Az ételfesték itt kerüljön bele. Sokkal jobb a por vagy a zselé, mert a folyós ételfestéktől fellazulhat a massza.

A fehérjehabot a mandulás masszához keverjük nagyon óvatosan, nehogy összetörjük, mert akkor folyós lesz a masszánk. Akkor jó, mikor a keverő spatuláról szakadozik le a massza, de ezt pontosan mutatják majd a videóban.

A macaron tésztát habzsákba töltjük és megpróbálunk sütőpapírra egyforma korongokat nyomni, egymás után. Hagyjunk köztük helyet, mert egy kicsit terülni fognak sütés közben. 

Mikor betelt a tepsi, óvatosan az asztalhoz ütögetjük, hogy a bennük lévő levegőtől ne repedezzen meg! (én ezt kihagytam, láthatók is a repedések…nem baj, rusztikus!) Kb. fél órát hagyjuk őket száradni, mikor már nem ragad az ujjunkhoz a nyers macaron, mehet a sütőbe.IMG_5311

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra (a SK 180 ajánlj, de láttam, hogy az én sütőmmel az sok lesz).

Kb. 12-15 perc alatt sülnek meg, mikor óvatosan fel tudjuk őket emelni, nem tapad a sütőpapírhoz, kivehetjük. Hagyjuk teljesen kihűlni őket és habzsákba tölött csoki ganach-sal megtöltjük és egy-egy talpat összeragasztunk. Vagy lekvárral vagy amivel szeretnénk. 

Hát sok sikert, még én is finomítok rajta, magasabb talpat akarok!!!

De hihetetlen finom ez a kis semmiség, és tudom, hogy esélytelen, de tényleg másnap a legfinomabb!

Jó sütést!

@Bakeann

 

 

 

Szólj hozzá.