Martha Stewart 30 perces kiterített csirkéje

Martha Stewart 30 perces kiterített csirkéje

Martha Stewart 30 perces kiterített csirkéje1

A napokban megjelent Stahl Magazin Különszámából van a recept, ami Martha Stewart 30 perces ételeit köti egy kisebb csokorba. Bocs a mondatért, de meglepően jó lett az újság. Azért vagyok szkeptikus, mert mostanában elöntik a piacot a gasztro magazinok, és bevallom a magyar Good Food-ot már rakom vissza a polcra, annyira használhatatlan – számomra. Szóval fenntartásaim voltak ezzel kapcsolatban is, de azért győzött a függőségem és nem tudtam nem megvenni.
És működik, érdekes, szép, színes magazint tartok a kezemben.

A csirkét ettől függetlenül akartam megsütni, de adta magát az ötlet, hogy ebből készítsem el, ezzel is tesztelve az újságot.
Martha Stewart 30 perces kiterített csirkéje2

Hozzávalók:

  • 1kg – 1,5 kg csirke
  • 1 citrom
  • Durva szemű só
  • Frissen őrölt bors
  • 4 szál kakukkfű
  • 250g újkrumpli
  • Vöröshagyma
  • Olívaolaj

Előmelegítjük 250 fokra. Soknak tűnik, de ennyi.
Mielőtt bármit csinálnánk, kivágjuk a csirke gerincét, a képen látható módon és kiterítjük.

Martha Stewart 30 perces kiterített csirkéje3
A sóval és borssal bedörzsöljük a csirkét, bőrét a mell alatt, comboknál óvatosan fellazítjuk. Majd a bőr és a hús közé 4 vékony szelet citromot és 2 szál kakukkfüvet dugunk. Bevallom, én egy kis vajat is tettem a bőr alá és a bőrre is. Ettől még omlósabb, nem szárad ki sütés közben.

A sütőtálba összekeverjük a krumplit, a gerezdekre vágott hagymát és a maradék kakukkfüvet, az olívaolajjal meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk. Most jól elrontjuk a szép összképet, ahogy eddig kiraktuk a zöldségeket, vagyis alaposan összeforgatjuk a hozzávalókat.

Ráfektetjük a kiterített csirkét és addig sütjük, kb. 30 perc, amíg tűpróbára fehér lé csorog már ki a csirke melléből és combjából.
Miután kivettük, 5 percig pihentetjük, letakarva, ekkor még mindig sül, de már pihen a hús.

Csak fel kell szeletelnünk, a köret vele együtt készült – ennyi volt az ebéd, jó étvágyat!

Jó főzést!

 

Szólj hozzá.