Öreglebbencs és a “slambuc tudtadte ?!”

Öreglebbencs és a “slambuc tudtadte ?!”

Öreglebbencs1

Halló Pátria Rádió!

A múlt héten még a böjttel foglalkoztunk, böjti ételekkel. Ez most egy kis átmenet a húsos és a húsmentes, azaz a tésztás ételek között.Az egyik legegyszerűbb bográcsétel, amely egykor az alföldi parasztok kedvelt eledele volt.
Hívják slambucnak, öhömnek, nyögvenyelőnek…és még egész biztos van sok elnevezése tájtól függően. Aztán mások meg azt mondják, hogy semmi köze a slambuchoz az öreglebbencsnek, mert ez vagy pont a másik a finomabb:)
Hát igazságot tenni biztos nem akarok, kicsi vagyok én ehhez, de merüljünk el egy kicsit ebben az ízes világban!

Fotó: Internet
Fotó: Internet

A slambuc egy tésztából és krumpliból készülő szalonnával ízesített pásztorétel. Bográcsban főzik, ha nem bográcsban, akkor nem nevezhető slambucnak! No, akkor itt a megoldás! Ha otthon készítjük, öreglebbencs, ha bográcsban slambuc. Ó, ez azért nem mindegy!
A slambuc hajdó-bihari tájjelegű étel, valószínűleg a Hortobágyon készíthették először. A Hortobágyon kívül a megye többi részén is ismerik és készítik, de elsősorban az Hajdúságban.
Magyarország többi részén is főznek hasonló ételt, azokat azonban más névvel illetik és elkészítési módjuk is kisebb-nagyobb mértékben eltér. A régi, 32 lapos magyar kártya lapjainak egymásra pakolásával számolták az étel megforgatását a pásztorok. Forgatás után , amikor felszuszogott az étel, leraktak egy kártyalapot és megforgatták ismét azt. Ahány lap, annyi forgatás szükségeltetett a “szuszóka, az öhöm, sárréti betyáros vagy ismertebb nevén slambuc, öreglebbencs elkészítéséhez.

Fotó: Internet
Fotó: Internet

Azt mondják, az öreglebbencs még annyiban tér el a slambuctól, hogy kicsit szaftosabb és jobban lepirítjuk benne a tésztát.
Én pont így csináltam, a Gasztroangyal jóvoltából, hiszen a recept, az ő szakácskönyvéből való. A fiam annyit fűzött hozzá, hogy “finom volt ez a szalonnás krumplistészta” . Néha úgy érzem, feleslegesen csillagtatom meg tudásomat, de sebaj, a magam örömére is megérte!

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 db vöröshagyma
  • 300g füstölt szalonna
  • 500g száraz lebbencs tészta
  • 1 kg burgonya
  • paprika, só
  • 3 tojás

Kockákra vágjuk a szalonnát és a serpenyőben (jó esetben bográcsban) kiolvasztjuk a zsírját. A száraz tésztát összetörjük kisebb darabokra ha kell és megpirítjuk a felengedett zsiradékban. Nem kell félni, tényleg barnának kell lenni és az az pirult tészta illat….
Ezután hozzáadjuk az apró kockákra vágott hagymát és megdinszteljük. A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, beleszórjuk a tésztás-hagymás keverékhez, meghintjük pirospaprikával. Sózzuk és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje.
Ha puha a krumpli, beleütjük a kissé felvert tojásokat, elkeverjük és már el is készült.
Erős paprikával megbolondíthatjuk  és egy kis kolbászdarab sem tesz rosszat neki….

Jó főzést!
Anna

– szöveg: Bake Ann, internet. Recept: Borbás Marcsi: A sűrűje. Fotó: Bake Ann, internet.-

 

Szólj hozzá.