Őz sült a tökéletes sült krumplival, Nigellától és a vadhús “tudtadte?!”

Őz sült a tökéletes sült krumplival, Nigellától és a vadhús “tudtadte?!”

Őz sült1
Fotó: internet

A friss vadhús szezonális. Mindig a vadászati szezontól függ, mikor, melyik állatot lehet elejteni. Szezontól, országtól, szabályoktól, vadászoktól függ. Ha tehetjük, mindig szezonális vadhúst fogyasszunk, ne vásároljunk orvvadászoktól. Nem csak etikai, bár az is sokat nyom a latban, de egészségügyi szempontból sem. A fagyasztott vadhús is tökéletes, de a már kiolvadt példányt soha nem szabad visszafagyasztani.Érdekes dolog, hogy más húsokkal ellentétben a fagyasztás jót is tesz a vadnak. Puhább, érettebb lesz tőle, megkönnyíti a pácolást és nem utolsó sorban a mi dolgunkat is.
A vadhúst globál, de főleg a vadnyulat, vaddisznó húsát hosszabb hőkezelésnek kell kitenni, hogy a baktériumok, esetleges fertőzések biztonsággal elpusztuljanak benne.

Őz sült2
Fotó: internet

A vadhús élvezetét befolyásolja az állat neme, kora, táplálkozási szokásai, tartása. Pl. a vadmadaraknál, szárnyasoknál az idősebb állatból inkább levest készítsünk, jól kiadja az ízét, színét és lesz ideje puhára főni. A fiatalabb példányokat tartogassuk sütésre.

Őz sült3
Fotó: internet

Az állat életkorát, ha nem tudjuk pontosan, meg lehet saccolni a hús színéből, állagából, ruganyosságából és, tudom, nem túl gusztusos, de szagából. Pl. egy bagzó bika húsa biztos nem a legjobb választás, miután hormon szagot és ízt áraszt magából. Ha mégis biztos helyről származó, de már kissé korosabb állat húsához van szerencsénk, pár napos pácolással elősegíthetjük a rostok, szövetek puhulását, omlóssá tételét. Ez lehet 3 nap, de akár 1 hetes pác is.

Őz sült4
Fotó: internet

A legismertebb konyhailag feldolgozott vadak közé tartozik, amit jó szívvel ajánlok elkészítésre: a fürj, fácán, fogoly, szalonka, vadkacsa, vadliba, vadnyúl, őz, dámvad, szarvas, vaddisznó, muflon, stb… mindet én sem ismerhetem:) És biztos nem kérdezek meg egy vadászt sem,  mert holnap délben is erről mesélnének…..

Nagy szerencsém van, gyakran hozzájutok a vad húshoz és nagyon szeretjük. Aki kap esetleg vagy van otthon, tudjon pontosan, hogy semmi varázslat nincs benne, esetleg annyi, több fűszer, több zsiradék, ha nagyon sovány a hús.
Ez volt a vasárnapi ebédünk és végre rátaláltam Nigellánál a tökéletes sült krumplira is, nem kell szégyenkeznem a “csúnya krumpli”- mal, ahogy a fiúk nevezik.
Aranyszínű, roppanós, ahogy kell!
Jöjjön egy komplett vasárnapi menü, hogy flottul menjen minden!

Őzsült egyszerűen:

  • 1 kg sovány őzcomb
  • 3 ek. zsír
  • Só, bors
  • 2 hagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • Friss rozmaring
  • Friss kakukkfű
  • 2 dl vörösbor

Őz sült5
Fotó: Bake! Ann

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, nem légkeverésen!
Az őz combot ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, megmossuk, leszárítjuk.
A tepsit kikenjük bőven zsírral, így biztos nem szárad ki sütés közben a sovány hús, majd belehelyezzük a szeleteket.  Szinte túlzóan megborsozzuk, megsózzuk, tetszés szerint fűszerezzük.
A hagymát felkarikázzuk, a fokhagymát szétszedjük, de nem pucoljuk meg. A húsra szórjuk, ahogy a friss fűszernövényeket is.
Most kezünkkel jól összeforgatjuk, amit eddig szépen elrendeztünk:)
A lényeg, minden mindenhova jusson, a hús zsírral bevont legyen, hagyma alá, rá, oldalára kerüljön, akárcsak a fűszernövények is!

Ráöntjük a bort, letakarjuk alufóliával és mehet is a sütőbe kb. 1 órára.
Mikor már a fólia alatt a bortól, gőztől megpuhult (ez a vadnál fontos, mert könnyen kemény marad vagy kiszárad), levesszük a fóliát és anélkül sütjük tovább, míg kissé megpirul.

Ha kész, akkor belül puha, kívül kis kérge van, kivesszük a tepsiből és a megmaradt, kisült vörösboros szószt összeturmixoljuk a benne lévő hagymával, fokhagymával, fűszerekkel.
Ezután felforraljuk, egy kanálnyi vajjal fényesre főzzük. Ő lesz a mi a szószunk, a hús mellé.

Köretként elkészítjük Nigella tökéletes sült krumpliját!
A krumplit megpucoljuk, hasábokra vágjuk (nem mossuk meg!) és egy konyharuhával felitatjuk róla a felesleges keményítőt.
A serpenyőbe beleöntjük a bő olajat, mintha hasábburgonyát készítenénk. És bele is tesszük a krumplit, igen, hideg olajjal kezdjük a sütést!
Rögtön meggyújtjuk alatta a gázt, illetve bekapcsoljuk legmagasabb fokozatra a villany tűzhelyet.

És elkezd sülni…..mikor már sül rendesen, a forró olajba dobunk 2 gerezd fokhagymát, friss kakukkfüvet, zsálya leveleket, stb….ami van otthon, ez mind-mind ízesíti a krumplinkat.
Ha szép aranybarna, kiszedjük, papírtörlőn leitatjuk, megsózzuk és mind megesszük. Mert mind megesszük….!

Azzal számoljunk, hogy hosszabb sütési időt igényel ez a módszer, de a végeredmény is teljesen más, sokkal jobb, amolyan békebeli. Sosem értettem,hogy nagymamám, anyukám miért tudott roppanós hasábburgonyát készíteni, én meg nem?! Vehettem én akármilyen krumplit, egyszerűen nem sikerült. Ez az első módszer, amivel igen!

Ennyi egy nem sok munkát igénylő vasárnapi ebéd, ugye, hogy nem is bonyolult? De annál finomabb!

Jó főzést! 
Anna

 

Szólj hozzá.