Péche tart

Péche tart

Péche tart1

Gyönyörű szép őszibarackokat kaptam:-) Nem keveset! Lekvárként nem igazán szeretem, nálunk a sárgabarack lekvár a favorit. Majd biztos lefagyasztok pár zacskóval, mindig jól jön télen egy életmentő, gyors sütibe. 🙂A vasárnapi ebéd után egyértelmű volt, hogy ebből készüljön a desszert. Maga az ebéd is elég mediterrán jellegű lett, így jó ötlet volt ez a tart tatin féle torta újragondolása. Alma helyett barack, a többi működött ugyanúgy. Persze mire elkészült, még rengeteg ötletem lett, mivel lehetett volna turbózni, de így, vanília fagyival is isteni lett!

Péche tart2

Hozzávalók egy 25 cm serpenyőhöz:

A tésztához:

  • 150 g liszt
  • 100 g vaj kis darabokra vágva
  • 25 g cukor
  • 2 tojássárgája

A barackhoz:

  • 100 g cukor
  • 40 g vaj
  • 6 őszibarack cikkekre vágva

A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felkockázott, hideg vajat és kenyérmorzsa állagú tésztát készítünk belőle. Ezt lehet az ujjainkkal, de ha késes betétű robotgépbe tesszük, ugyanezt kapjuk, csak pillanatok alatt.
Hozzáadjuk a cukrot és tojássárgákat is.
Lisztezett felületen még rágyúrunk kicsit, hogy sima legyen, majd folpackba csomagoljuk és betesszük a hűtőbe kb. 30 percre pihenni.

Addig elkészítjük a barackos részt.
Az őszibarackot meghámozzuk, magját kiszedjük és kb. 6 cikkre vágjuk mindegyiket. Ne legyen túl vékony, mert akkor nincs tartása.
Egy 20-25 cm átmérőjű, kerek hőálló tálban olvasszuk össze a vajat a cukorral. Én  egy serpenyőt használtam, ami aztán mehet a sütőbe is.
Mikor már kicsit szirupszerű,  belepakoljuk szép sorban a barackokat és kb. 10 percig összerotyogtatjuk. Ezalatt a barack kicsit megbarnul, a cukor pedig karamellizálódik.

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
Nyújtsuk ki a hűtőből kivett tésztát kicsit nagyobbra mint a sütőtálunk, és a nyújtófa segítségével emeljük rá a barackokra. A kilógó végeket tűrjük a barackok alá.

Mehet is a sütőbe első körben 20 percre, majd mérsékeljük a hőfokot 160  fokra és még 15 percig sütjük.

Mikor megsült, óvatosan meglazítjuk a széleket, a kínálótálat ráhelyezzük a sütőtálra, majd egy gyors mozdulattal átfordítjuk. Így a tortánk átcsusszan a tálunkra, és most már fejjel felfelé.

Illatos, aranyló, igazi mediterrán desszert keveredett belőle.
Ami még közben eszembe jutott, milyen jó lett volna levendulával keverni a barackot vagy a tésztába pár apróra vágott bazsalikomot belecsempészni. Na, majd legközelebb!

Jó sütést!

 

Szólj hozzá.