Piros mézeskalács és “mézes tudtadte?!”

Piros mézeskalács és “mézes tudtadte?!”

Piros mézeskalács

Halló Pátria Rádió!
Tudtad-e, hogy a méz és ezzel egy időben a mézeskalács is az ókorba nyúlik vissza?Az ókori görögök és rómaiak az isteneknek ajánlották fel ezt a finomságot áldozatok helyett, ők nem  merték megenni.
Pallas Athéné templomát őrző sárkánynak is mézeskalácsot adtak, és ha érintetlenül hagyta, az balszerencsét jelentett. Már a Biblia is megemlíti Melkisédek zsidó pap kiváló mézes süteményét.
Hát bizony, ezek a tények mind alátámasztják, hogy a mézeskalács nem hungarikum!

Több népnél is nagy hagyománya van ennek a sütemények, pl. az angoloknál az emberke alakú Ginger Bread (Süti, Mézi), ami erősen gyömbéres illatú, egész évben szívesen fogyasztják.
A skandinávok és a germánok vaddisznó alakú mézeseket sütöttek a téli napfordulót várva.
Erről a vidékről ered, a mindenki számára ismert Jancsi és Juliska mese is:)
Két német mézeskalácsbábos konkurencia és be nem teljesült szerelmi harcával kezdődött és terjedt ez a történet, és méltán válik világhírűvé a mese, és ezzel együtt a mézeskalács is folyton szóba kerül.
A magyar mézeskalácsok az Árpád-házi királyok idejére vezethetők vissza. A saját méhészettel rendelkező kolostorokban  mézes italokat, formákat és süteményeket készítettek.  A mézes pogácsát és a mézesbábot már a 16.században feljegyezték.
És persze később vásárfiaként is fontos szerepet kapott, a huszár, a katona, az olvasó, a pólyásbaba és millió színes, tükrös, cukorhabos, stb. változat.

Egy kedves cukrász ismerősöm adtam meg a receptet, azt mesélte, kipróbált tavaly 15 mézeskalács receptet és ez volt a legjobb, a tuti. Mivel tudom, hogy fanatikus, nem is kételkedtem benne, sütöttem…és sütöttem …és sütöttem…. Tuti. És pont.
Aztán jött az i-re a pont, a piros szín. Hát, hogy ennyire egyszerű lenne, nem is gondoltam, de köszönet érte Citromhab blogjának. Nagy-nagy köszönet!

A tésztához:

 • 1 puha margarin
 • 340 g porcukor
 • 4 ek. méz
 • 4 tojás
 • 740g sima liszt
 • 2 csomag mézeskalács fűszerkeverék
 • 2 kiskanál sütőpor

A tészta hozzávalóit egész egyszerűen összegyúrjuk és éjszakára  a hűtőben pihentetjük. Másnap alálisztezünk  a gyúródeszkán és kiszaggatjuk a kívánt formákat. Ne vékonyítsuk el túlságosan, mert csak kiszárad és megég. Kb. a 4-5 mm a legideálisabb vastagság. 175 fokon, kb. 10-15 percig sütjük. Mikor már illata van és pici színt kapott, ne tovább, kész!

Ha a mézesek kihűltek, jöhet a festés, a legjobb és legszebb rész az egész folyamatban:)

A piros mázhoz:

 • 1 tojássárgája
 • 1  ek. tej
 • piros ételfesték (gél vagy por)

A hozzávalókat összekeverjük, egy ecsettel lekenjük vele a kihűlt mézesek tetejét és  sütőben 50 fokon, kb. 10-15 percig szárítjuk. Ez idő alatt biztos, hogy rászárad a piros festék és haladhatunk tovább!

A fehér írókához:

 • 1 tojásfehérje
 • 150g porcukor
 • 1 ek. keményítő

A porcukrot átszitáljuk, a fehérjét felverjük. A keményítőt először adjuk hozzá, majd annyi porcukrot, hogy megfelelő állagú legyen az íróka. Mikor már nagyon lassan folyik le, pont jó.
Persze attól függ, mit akarunk. Ha az egész mézest díszíteni akarjuk, akár színesre (akkor ugye plusz ételfesték!), egy kis vizet adhatunk még hozzá, hogy folyósabb legyen, jól terüljön. Nyugalom, így is megköt! Ha csak írókázni szeretnénk, készítsük sűrűbbre, így vékonyabb, pontosabb motívumokat tudunk majd rajzolni.

Az írókánkat zacskóba töltjük, a végén kb. 1 mm-es lyukat vágunk és indulhat a móka!

Jó sütést!
Anna

 

2 hozzászólás

 1. Kedves bake!Ann!

  Nagyon tetszik ez a piros máz a mézeseken. Ez is ugyan úgy eláll, mint a tojásfehérjés? Ha most elkészítem nem romlik meg karácsonyig? Előre is köszönöm válaszod.

 2. Szia! Szerintem ugyanúgy eláll! Meg remélem is, mivel az enyémek is a kamrában várják a Jézuskát! Lényeg, hogy hűvös helyen legyen!

Szólj hozzá.