Rozmaringos narancslikőr

Rozmaringos narancslikőr

Rozmaringos narancslikőr

Nálunk van egy kedves szokás, hogy minden karácsony előtt húzunk egy nevet egymás közt, és ki-kit húz, annak készít saját kezűleg ajándékot. Néha nagy fejtörést okoz a feladat, de idén igazán sikeres volt a választás. Én a Papát húztam, és ezt a likőrt készítettem el neki. Annyira ízlett mindenkinek, hogy már el is készült a második üveg. 🙂 A jellege mint a Limoncello, csak nem annyira édes, ám  gyümölcsös, gyönyörű a színe, szóval csak ajánlani tudom!
A recept:

Hozzávalók:

  • Fél liter vodka
  • 4 narancs
  • 1 citrom
  • 200 g cukor
  • Fél liter víz
  • 1 ág friss rozmaring

A cukorból és a vízből szirupot főzünk, ha kihűlt, beleöntjük a vodkát. A három narancsot és a citromot hámozzuk meg úgy, hogy ne maradjon rajtuk a héj fehér részéből semmi. Na ez a legutálatosabb része, beismerem! Ha megy, az egyik narancsból spirálvonalban, vékonyan vágjuk le a héját. A megpucolt gyümölcsöket szeleteljük fel.
Tegyük egy nagyobb befőttesüvegbe – én a kovászos uborkásba tettem:-) – a gyümölcsszeleteket, a héjat és a vodkás szirupot, majd fedjük le. Hagyjuk állni két hétig, de naponta párszor rázogassuk át. Majd a 3. héten állítsuk bele a rozmaringágat, újabb két hétre. Vagyis 4 hét alatt készül el az illatos likőr.
Ekkor egy gézen átszűrjük, hogy rostmentes legyen. Ha gyümölcsösebbet szeretnénk, mielőtt kiszedjük belőle a kiázott gyümölcsöket, nyomkodjuk ki a levüket, még az üvegben. Utána szűrünk.
Már csak csinos kis üvegbe kell tölteni, a gyümölcs levétől függően 5-7 dl lesz belőle.

Értékes és finom ajándék! Szerintem ember nincs, aki nem kóstolná meg szívesen. 🙂
Jó munkát!

 

Szólj hozzá.