Szódás kenyér

Szódás kenyér

Azaz szódabikarbónás expressz kenyér. Paul Hollywood Mindennapi kenyerünk sorozatot nagyon szerettem. A “Soda Bread”-et ismertem, de mindig úgy gondoltam, ez egy tömör, nehéz vekni. De ebben a műsorban nem tűnt annak és ami meglepett, nagyon gyorsan megvan. Kicsit utána olvastam, és Limaránél találtam egy receptet, az ír változatot, az puha. Ennél a kenyérnél a szódabikarbóna a kelesztő anyag. Ez a recept következik!

Hozzávalók:

  • 400g finomliszt
  • 50g teljes kiőrlésű liszt (de mehet az egész fehér lisztből is)
  • 1 tk. só 
  • 1 tk. cukor
  • 1 csapott tk. szódabikarbóna
  • 3 dl kefír
  • 0,5 dl hideg víz

Elkészítési idő: 15 perc+50 perc sütés/Adag: fél kg vekni/Nehézségi szint: kezdőIMG_9442

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.

Átszitáljuk egy tálba a finomlisztet, a teljes kiőrlésűt hozzáöntjük, jöhet a só, cukor és a szódanbikarbóna. A vizet és kefírt a közepébe csorgatjuk ( lehetőleg a szódabikarbónára) és kézzel összedolgozzuk, de csak annyira, hogy a liszt minden folyadékot felvegyen. Itt nincs gyúrás vagy dagasztás, hiszen egy ragacsos, tömörebb tésztát kapunk. 10 percig pihentetjük.

Addig előkészítünk egy sütőpapírral kibélelt tepsit. Én a sütőpapírral szoktam szórni búzadarát vagy durum lisztet,hogy még ropogósabb legyen, miután megsült. A tésztából cipót formázunk, áthelyezzük a sütőpapírra és kívülről mind a négy oldalát kb. a feléig bevágjuk, Mint egy négylevelű lóhere, úgy fog a cipó kinézni. Ez majd sütés közben szépen kinyílik, erről a benne lévő szódabikarbóna +kefír gondoskodik, ahogy reakcióba lépnek egymással. 

Mehet is a sütőbe, kb. 40-50 perc alatt készre sül. Mikor már jó illatok vannak, sült színű a teteje az alja pedig kong, kész!

A bélzete tömörebb, itt nincsenek lyukak, de az íze…inkább a kalács tésztához hasonlít. Nagyon puha, illatos és három nap múlva is finom!

Mint minden kenyeret, ezt is hagyjuk teljesen kihűlni….de, muszáj!:)

Jó sütést! @bakeann

Anna

 

Szólj hozzá.