Tart Taten

Tart Taten

IMG_5703

Rajongok a szép sütő, főző edényekért! Kedvenceim az Emilé Henry és a Mason Cash márkák, nem csak szépen, de megbízhatóak is. Erre a taten formára már rég fájt a fogam, de, bevallolom sokaltam az árát…. végülis ritkán fogom használni, minek ez, stb…ismerős? Aztán addig nyavajogtam, míg a férjem meglepett vele 🙂Rögtön fel is kellett avatni, nagy kedvenc ez a fordított almatorta nálunk.  Ugye ennek az a lényege, hogy megsütjük a formában, aztán egy hirtelen mozdulattal, hopp, átfordítjuk a másik oldalára. Ami eddig alul sült, az mindenféle káromkodás nélkül felülre kerül. Nincs csöpögés, törés, szentségelés. Aztán kiderült a sütőtálról, hogy még egy csomó mindenre lehet használni, külön a tetejét, alját…minden pénzt megért:)

Hozzávalók:

  • 250g sima liszt
  • 125g hideg, kockázott vaj
  • 1 tk. só
  • 50ml víz
  • 1 tojássárgája
  • 6-8 db alma
  • 200g cukor
  • 80g vaj 

Elkészítési idő: 2 óra/Adag: 6 fő/Nehézségi szint: közepes IMG_5710

Késes robotgépben elkészítjük a tésztát, a vajat a liszttel átforgatjuk, míg morzsás állagúvá nem válik. Persze ezt lehet kézzel is, csak így gyorsabb. Hozzá ütjük a tojássárgáját a kevés vizet, és addig dolgoztatjuk a gépet (vagy a kezünket), míg egynemű gombóccá össze nem áll a tészta. Csomagoljuk be frissentartó fóliába és mehet a hűtőbe pihenni, 1 órára (..de legalább félre!).

Amíg a tésztánk pihen, az almákat meghámozzuk és cikkekre vágjuk, magházát kiszedjük, a többi hozzávalót is kimérjük. Alma, cukor, vaj.  Keresünk egy sütőbe tehető kb. 24-26cm-es serpenyőt, a speckós sütőtál híjján. De én már olyat is láttam, aki tortaformában sütötte meg. A cukrot a vajjal elkezdjük karamellizálni, de ne várjuk meg,hogy sötét legyen,hiszen az almával együtt még sülni fog. Amikor éppenhogy kezd színe lenni, félrehúzzuk és körberakjuk a karamelles serpenyőt az alma szeletekkel. Mehet második emelet is almából, amíg el nem fogy. Szórjuk a legtetejére még 30g cukrot és csipkedjünk rá 30 g vajat is, hogy  még krémesebb, karamellesebb legyen.  

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Nyújtsuk ki a tésztánkat a serpenyő méretére, fektessük az almák tetejére (szabás, varrás..) majd a tészta oldalait nyomkodjuk az almaágy alá.  Mehet is a sütőbe kb. 35-40 percre. Ennyi idő alatt az ízek összeérnek, krémes, karamelles lesz a gyümölcs.

Miután megsült, várjuk 10 perceg, mielőtt megfordítanánk. Egy nagyobb tányér a serpenyő tetejére, aztán 1-2-3 és fordít! Fordítás után szeleteljük, tálalhatjuk fagyival, tejszínnel, sodóval, stb…

Jó sütést, jó étvágyat! 

@bakeann

Anna

 

Szólj hozzá.