Tejfölös morván kalács

Tejfölös morván kalács

Tejfölös morván kalács
Az én nagymamám, sajnos már nem él, Mátyusföldön, Vágkirályfán lakott. Bevallom,  gyerekkoromban néha morogtam, hogy gyakran jártunk oda, mert bár a mamát imádtam, eléggé unatkoztam a faluban. De szívesen mennék most hozzá! Ahogy ő tudott sütni-főzni, azóta sem ettem olyat! Lesném minden mozdulatát, menteném a receptjeit, ….

Bár néha anyukám előrukkol ezzel a kaláccsal, ami szintén a mamát juttatja eszembe, eszünkbe. Anyu is eszméletlen jól készíti, már neki is benne van a kezében:-) Ezt is ő sütötte, én még nem próbáltam, félek, hogy nem tudnám megütni a mércét….

Hozzávalók 7 morvánhoz:

  • 1 kg liszt
  • 1 kk. só
  • marék cukor
  • 50 g élesztő
  • 2 dl+7 dl tej
  • 100 g vaj
  • 100 g zsír
  • 2 doboz tejföl és só

Az élesztőt egy pici cukorral a 2 dl langyos tejben elkeverjük. Egy nagy tálba átszitáljuk a lisztet, kiskanál sót szórunk  a közepébe és az élesztős tejet. Letakarjuk, és hagyjuk felfutni az élesztőt.
Közben összemelegítjük a kétfajta zsiradékot.
Mikor az élesztő a lisztben már felfutott, még kb. 7 dl meleg tejjel jól összedolgozzuk a tésztát. Dagasztjuk, míg hólyagos nem lesz, közben fokozatosan, három részben adjuk hozzá a felolvasztott zsiradékot. A végeredmény egy nyúlósabb, ragacsosabb tészta. Dagasztás után nem gyúrjuk, csak megszórjuk liszttel, letakarjuk és kelni hagyjuk.

Mikor a tészta már a duplájára kelt és elválik a táltól, lisztezett gyúródeszkára borítjuk.
Henger alakúra formázzuk a megkelt tésztát és kb. 7 egyforma cipóra osztjuk. Ismét letakarjuk és még egyszer hagyjuk kelni plusz fél órát.

Ha letelt, a kis cipókat kocka alakúra sodorjuk, de ne legyen túl vékony! A közepébe olvasztott vajat csorgatunk, rákanalazunk pár kanál tejfölt, megsózzuk és a négy sarkat a közepére hajtjuk, mint egy zsebkendőt. Ekkor újra sózunk egy kicsit, és még egy kis tejföl (naná!).

Ekkor kész a formás kelt kalácsunk, megkenjük vajjal minden oldalát és amíg a sütő előmelegszik 180 fokra, hagyom pihenni őket, had keljenek még egy kicsit.

A meleg sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sül a tészta teteje, és valami isteni illatok vannak, na, akkor kész!

Önmagában melegen, hidegen, leves mellé, bármikor! Ha bonyolultnak is tűnne a recept, nagy élmény, ki kell próbálni:-)

 

Szólj hozzá.