Töpörtyűs hajtogatott

Töpörtyűs hajtogatott

Töpörtyűs hajtogatott

A kolbászos  csiga óta csak a sírás megy itthon, hogy “az bezzeg milyen gyorsan elfogyott, azóta sem sütöttél olyat!”. Hát ha ez nem jön be, akkor semmi. Isteni finom hajtogatott tészta, mint nagymamám pogácsái. Melegen komoly bűnbeesés, de nem lehet neki ellenállni. Ezt ki kell próbálnotok! És ki mástól, mint Limarától! Ezer köszönet érte!
A recept egy 30×40 cm-es tepsihez:

Hozzávalók:

  • 600 g finomliszt
  • 1 ek. só
  • 1 tojás
  • 3 dl tej
  • 30 g élesztő
  • csipet cukor
  • 100 g olvasztott vaj
  • 400 g darált töpörtyű+só ízesítésnek a töpörtyűhöz

Megolvasztjuk vajat, majd hagyjuk kicsit kihűlni. Az élesztőt kb. egy dl langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.
Az olvasztott vaj és a töpörtyű  kivételével az összes hozzávalót a dagasztógép üstjébe tesszük. Bekapcsoljuk és összeállítjuk a tésztát. 10 perc dagasztás után kis részletekben a tésztához csorgatjuk a vajat. A tésztánk ezáltal lágyabb kelt tészta lesz, amit kiolajozott kelesztőtálban a duplájára kelesztünk.

Amíg kel a tészta, a darált töpörtyűt kihabosítjuk. Na, én ezt a lépést figyelmetlenségből átugrottam, nem is értettem, hogy darált állapotában mért nem kenhető?! De azért nem rontottam el:-)

A megkelt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként jó vékonyra kinyújtjuk őket. Nem baj, ha nem tökéletes téglalap alakú, a lényeg,  hogy vékony legyen! Jól lisztezzünk alá, mert szakadhat.  Megkenjünk töpörtyűkrémmel (én rámorzsoltam) mind a hármat, és a tetejét pedig beborítjuk a negyedik kinyújtott tésztával, ezt nem kenjük meg.

Az így összeállított négyrétegű, töpörtyűs tésztán még nyújtunk, amennyit tudunk. Ezután a bal oldalát a jobb oldalára hajtjuk, a jobbat a balra, a hosszú csíkot, amit így kaptunk még fentről-le és lentről fel is behajtogatjuk. Így aztán igazán leveles lesz a tészta! Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük a tésztát, letakarjuk és még kb. 30 percig pihentetjük.

Ezután egy éles késsel felszeleteljük kockákra. Nem kell teljesen átvágni, elég ha félig belevágunk, ettől fognak szépen kifordulni sülés közben. Most már az utolsó kelesztés jön, a felvágás után még 15-20 perc, addig a sütőnk szépen belemelegszik 180 fokra.

Végül lekenjük a megkelt tésztánk tetejét felvert tojással és mehet is a sütőbe. Kb. 20 percre, mikor már szép piros a színe, egy fóliával letakarjuk és tovább sütjük 20-25 percig. Nekem ennyi idő kevésnek bizonyult, úgyhogy a 25 perc után levettem a fóliát, és még hagytam sülni plusz 10 percet. Úgyhogy mindenképp tűpróba!

A tészta remek alap lehet pogácsához, vagyis akkor ugyanígy csinálunk mindent, csak a végén, mikor itt felvágtuk kockákra,  kiszaggatjuk, és ugyanígy folytatjuk a munkát.
Uzsonnára, leves mellé, vagy csak úgy, de nagyon finom!

Jó sütést!

 

Szólj hozzá.