Trifmisu

Trifmisu

FullSizeRender-2

Hahahaha! Nem mondanám ,hogy saját talámány, de megjelenésében mindenképp  😀 Ötvöztem az olaszok tiramisuját, az angolok trifle-jével. Elég sok hasonlóság van a két desszert köztött, mindkettő rétegezett finomság, a reneszánsz idejében születtek. A tiramisu jelentése “dobd fel, rázd fel!” míg a trifle “apróságot, csekélységet jelent”. Igen, ebben semmi hasonlóság nincs…

Mindkettő piskóta alapú,bár a tiramisunál ugye babapiskótát használunk, a trifle-nél illik megsütni a piskótát…esetleg. Viszont mindkettő gyorsan elkészül (főleg, ha passzoljuk a piskóta sütését), irány a hűtő és másnap mindenki mosolyog. Mert szépséges, finom, krémes és a variációik végtelenek. Készíthetjük klasszikusan mindenkettőt, gyümölccsel, alkohollal, krémmel, tejszínnel, áááááá ….. esküszöm érzem a számban az ízét… FullSizeRender-3

Hozzávalók egy közepes méretű tálhoz:

  • 300g hosszúkás babapiskóta
  • 2 dl kávé + 2 ek. cukor és rum
  • 500g mascarpone
  • 150g cukor
  • 2 ek. rum
  • 300 ml zsíros habtejszín
  • 10g zselatin
  • 300g friss bogyós gyümölcs
  • 2 ek. kakaópor

Nem kapcsoljuk be a sütőt.

A tejszínhabot kemény habbá verjük, félretesszük.

A mascarponét a cukorral, rummal kihabosítjuk, hozzákeverjük óvatosan a felvert tejszínhabot. Közben a zselatint is egy löttyintés rummal elolvasszuk, vigyázzunk, nehogy felforrjon, mert akkor oda a zselésítő erő. Az illatos mascarpone-tejszínhabhoz csorgatjuk, összeforgatjuk és kész is a krém.

A piskótákat a frissen lefőzött, ízesített kávéba mártjuk, szépen egymás után, ahogy pakoljuk be a tálba. Fontos,hogy itt kör alakú tálat használjunk, hiszen ettől lesz meg a trifle hatás.

Kezdjük is rétegezeni: – egy sor kávéba áztatott piskóta

                                    – krém

                                    – bogyós gyümölcs

és ismétlés, míg el nem fogy. A tetejére a krém kerüljön, ne úgy mint nálam, én a gyümölccsel zártam és a vastag kakaóréteg alatt úgy nézett ki, mintha répák figyelnének benne…. 

A kakaót mindenképp szitán keresztül szórjuk rá, mert a csomós kakaó elég bizarr látvány, ennél rosszabb már csak, ha ráharapunk egy tömbre. Szóval, száraz szita!

Na, a desszert kész is, a tetejét takarjuk le folpackkal és mehet a hűtőbe pár órára, de legjobb egy éjszakára.

Másnap kanállal ügyesen lehet adagolni, nem lesz egy szépségdíjas desszert, de nagyon finom!

Jó desszertezést!

Anna

 

Szólj hozzá.