Virslis malackák

Virslis malackák

Virslis malackák

Mindenkinek nagyon boldog új esztendőt kívánok!

Sok sütést-főzést, kreatívkodást, leljétek örömötöket abban, amit csináltok!

Én nagyon élveztem ezeknek a kis malackáknak és virágoknak a megformálását és mit mondjak, gyerekjáték volt az egész. Na persze, Limara új könyvéből – Limara Praktikái: Fonom, finom – mi más lehetne….annyira egyszerűen érthetően írja le a technikai folyamatot is, hogy élvezet volt belevágni. És milyen finom móka ez:)!

Hozzávalók egy adag péksüteménytésztához:

  • 500 g finomliszt
  • 2 ek. burgonyapehely (elhagyható)
  • 1 ek. cukor
  • 2 tk. só
  • 150g tejföl
  • 2 dl tej
  • 0,5 dl olaj
  • 20g friss élesztő
  • 2 csomag virsli, szemes bors

Egy tálba szitáljuk a lisztet, ha használjuk, a burgonyapelyhet, a cukrot, sót és a közepébe mélyedést készítünk. Beleöntjük a tejfölt (az eredeti recept joghurtot ír, de az nem volt itthon), a tejet, az olajat és egyszerűen csak rámorzsoljuk az élesztőt.

Géppel vagy kézzel fényesre dolgozzuk a tésztát, ha elválik az edény falától, kész!
Ha túl keménynek érezzük a tésztát, önthetünk hozzá egy kis vizet, ha lágynak, egy kis liszttel dúsíthatjuk…de hát ezt mondanom sem kell:) A lényeg, hogy jól formázható tésztát kapjunk.

A kidolgozott tésztából cipót formázunk és egy olajjal vékonyan kikent vagy belisztezett kelesztőtálba tesszük. Letakarjuk és kb. 40 percig, 1 órán át kelesztjük. 
Bevallom én gyorsítottam a folyamatokon, 40 fokra állítottam a sütőt és abban kelt meg a tésztám, kb. 30 perc alatt.

A gyúródeszkát enyhén belisztezzük, a megkelt tésztát ráfordítjuk és átgyúrjuk, így újra levegőhöz jut. Ezután a tésztát 80-90g-os darabokra vágjuk, a virsliket pedig ujjnyi vastag kis karikákra, főzés nélkül!
Minden kis tésztakupacból lecsippentünk egy kicsit az orrnak, füleknek és farkincának. A megmaradt tésztánkat gömbölyítjük, majd kilapítjuk. ezután beleburkolunk 3-4 szem virslikarikát. Szilvás gombóc módjára formázzuk, gömbölyítjük.

A kis pufókra egy kis víz segítségével ráragasszuk a két pici fület, az orrot, amire orrlyukat is formázunk egy hurkapálcikával. Ezután a farkinca jön, a két szemet két db szemes bors helyettesíti majd. Ekkor már kezd malacra hasonlítani, nyugalom:)!

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, a tepsit kibéleljük sütőpapírral és amíg a sütő melegszik, még pont újra kel egy kicsit a tésztánk, vagyis a malackáink.
Kb. 20-25 perc alatt készre, aranybarnára sülnek. 

Készítettem még virslit köntösben, itt ugyanazt a péksüteménytésztát tekertem kis darabokban az egész virslik köré, utána sütöttem meg.
A virslivirágnál pedig a téglalapra nyújtott  tésztadarabkákkal becsomagoltam a virsliket, öt helyen bemetsszük, de nem vágjuk át. Meghajlítjuk a rudakat, majd a korongokat egy irányba elforgatva lapjukra fektetjük. Az ötödik korong kerül középre és kész is a kis virág.

Hát nem csodás, hogy egy tésztából mennyi más-más finomságot lehet készíteni?

Jó sütést,
Anna

 

Szólj hozzá.