Zürichi kenyér

Zürichi kenyér

Zürichi kenyér1

Drága barátnőmnél voltam a héten és irigykedve néztem, ahogy friss házi kenyérrel kínál, friss házi hamburgerzsemlét készít a fiúknak,….na, besokalltam! Persze jó értelemben, inkább ösztönzőleg hatott rám az ő ügyessége és szorgalma. Úgyhogy én is nekiálltam, az ő útmutatása alapján. Nem csalódtam, sőt, kedvet kaptam, szerintem mostantól gyakrabban kerül friss, házi kenyér az asztalra. 🙂

Hozzávalók 500 g-os kenyérhez:

A kovászhoz:

  • 200 g liszt
  • 5 g élesztő
  • 130 g víz

A tésztához:

  • A megkelt kovász
  • 300 g liszt
  • 20 g puha vaj
  • 8 g élesztő
  • 10 g só
  • kb.170 g víz

Még előző este, vagy a sütés előtt 10-12 órával elkészítjük a kovászt.
A hozzávalókat kézzel vagy robotgép dagasztókarjával jól kidolgozzuk, míg keményebb tésztát nem kapunk. Letakarjuk és hagyjuk pihenni, megkelni.

Másnap nekiállunk a kenyérnek. 
Egy tálba a fenti hozzávalókat a megkelt kovásszal kidolgozzuk. Könnyű, kicsit ragacsos tésztát kapunk. Egy órát pihentetjük, addig a duplájára kel. Fél óra után áthajtogatjuk, majd békén hagyjuk.

Lisztezett deszkára borítjuk és kezünkkel szétnyújtjuk kicsit, négyzet alakúra. Először az egyik, majd a másik oldalát is behajtjuk középre és feltekerjük. Ezt még párszor megismételjük. Minden tekerésnél egy kicsit lenyomkodjuk.
Sütőpapírral kibélelünk egy jénai tálat, és a feltekert tésztát bele tesszük, letakarjuk és hagyjuk ismét a duplájára kelni, kb. 1 óra alatt.

Előmelegítjük a sütőt 230 fokra (légk.210)
Ha másodszor is megkelt, három bemetszést csinálunk a tetején, a jénai tál tetejét befújjuk vízzel , letakarjuk és mehet a forró sütőbe, kb. 30 percre.

Az idő leteltével visszavesszük a hőfokot 200 fokra (légk.180), levesszük a jénai tál tetejét és adunk neki még 30-40 percet, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.

Mikor már gyönyörű a színe és isteni illatok vannak, kivesszük a kenyeret és rácsra téve hagyjuk kihűlni. Ellenőrizhetjük magunkat, ha kopog a kenyér alja, megsült.
Mikor még forró, kenjük át vizes ecsettel, ettől a héja még ropogósabb lesz!

Zürichi kenyér2
Nem mondok semmi, csak annyit, hogy mindenképp érdemes kipróbálni, az az este a miénk lesz, az tuti!

Jó sütést!

 

Egy hozzászólás

  1. Örülök , hogy rászántad magad , és elsőre ilyen gyönyörű LYUKACSOS , kenyér sikeredett …. további sok sikert és kitartást kívánok neked 😀

Szólj hozzá.